Alimenty - corka- studia - ciaza

• Autor wątku Autor wątku Paul Uk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paul Uk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, bardzo proszę o poradę.
Mieszkam za granicą i płace alimenty na studiująca córkę.
Córka studiuje wieczorowo w weekendy (co 2 tygodnie)i nie pracuje.Jest pelnoletia.
Nie mamy kontaktu od dwóch lat i córka go unika. Zablokowany jestem na społecznych komunikatorach i mój nr tel tez jest zablokowany.
Dowiedziałem się od znajomej, że córka jest w ciąży i termin porodu jest na bieżący październik, czyli już teraz.
Moje pytanie
Czy ja jestem ciągle zobligowany do płacenia alimentów w kwocie ktora placilem,pomimo iz corka mieszka z swoim partnerem?
Czy kwota może ulec zmianie?
Jesli tak, to co powinienem zrobic?
Co wogole moge zrobic w tej sytuacji? Wyslalem corce wiadomosc i poprosilem o potwierdzenie na pismie,ze uczy sie oraz dowody wplaty za studia wraz z zdjeciami indeksu i zaliczeniach semestrow.
(Utrudnieniem jest nie przebywanie w Polsce i nie posiadam nikogo kto mógłby w moim imieniu coś zrobić/dowiedzieć się czegokolwiek).Nie jestem tez w stanie przyleciec do polski i wziasc prawnika ze wzgledu na pandemie COVID-19.
Wiem od znajomej, że córka ma plan nie informowania mnie o czymkolwiek.
Dziękuję za wszelkie rady i porady i pozdrawiam serdecznie.

Pozostaje złożenie pozwu o zniesienie alimentów z datą wsteczna i zwrot nadplaconych alimentów po tej dacie. Prawnik nie będzie potrzebny. W pozwie wnosi Pan o złożenie przez pozwaną zaświadczenia ze szkoły, kopii indeksu lub siatki ocen, pitów z ostatnich trzech lat, oraz zaświadczenia od lekarza o przebiegu ciąży. W pozwie uzasadnia Pan, że córka nie uczy się w systemie dziennym, a co za tym idzie ma czas na podjęcie pracy w pełnym wymiarze godzin. Córka posiada już wykształcenie średnie i wnosi Pan o to by polany Urząd Pracy przedstawił listę dostępnych stanowisk pracy. Dodatkowo wspomina Pan, że córka jest samodzielna, założyła rodzinę i będzie odpowiedzialna za alimentowanie swojego dziecka, w tym finansowania jego potrzeb. Warto też przedstawić swoją sytuację, czyli ile Pan zarabia i jakie posiada potrzeby. Może też Pan bardzo zwięzłe opisać relacje jakie was teraz łączą-czyli celowy brak kontaktu po stronie córki, tutaj załączyć zrzuty ekranów z wiadomościami wysyłanych przez Pana.
Wnosi o przesłuchanie w miejscu zamieszkania np w konsulacie, tutaj uzasadnić brakiem możliwości podróżowania, kosztami. Wzory pozwów znajdzie Pan w internecie. Pozew w dwóch egzemplarzach wysyła Pan do sądu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania córki. Jako adres córki podaje Pan jej ostatni znany Panu adres. Oczywiście wysyła Pan wszystko do sądu listami poleconymi za potwierdzeniem odbioru.

Ostatnia edycja:
Powrót