Alimenty dla Matki mieszkającej w De

• Autor wątku Autor wątku pracusn124
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pracusn124

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam ogromną prośbę, o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
Mianowicie w 2014 brałem rozwód, za porozumieniem stron , na którym była orzekana wysokość alimentów na syna , tj 400 zł.
Po 2 latach ex żona wyprowadziła się do Berlina, alimenty płaciłem wedle polskiego wyroku.
Niedawno napisała do mnie,że będzie chciała podwyżki alimentów na kwotę 800 zł, na którą mnie nie stać....ale przy okazji znalazłem kwit do mnie z Niemiec, że moja byla żona pobiera alimenty na mojego syna nie tylko ode mnie,ale i z Niemiec, bo zeznała, że ja jej nie nie przelewam (płaciłem jej na polskie konto).
I teraz pytanie, jak sprawdzić, zgłosić, to ,że pobiera w dwóch miejscach na jedni dziecko, jak zrobić by dług wobec Niemiec , poprzez te pobieranie alimentów został na jej głowie, co mam zrobić?
Wywiązywałem się z zobowiązania, płacę na syna, a tu raki obuch.... proszę o pomoc

Tzn, pobiera alimenty w Niemczech z jakieś funduszu alimentacyjnego tak? Musiałbyś przetłumaczyć u tłumacza i przesłać do instytucji, z której dostałeś kwit o alimentach. Ponadto, jeśli chodzi o wysokość alimentów, to sąd bierze pod uwagę nie to czy Cię stać bo zarabiasz ile zarabiasz, ale ile mógłbyś zarabiać ze swoim wykształceniem i doświadczeniem zawodowym. Nie wiem czym się zajmujesz i ile zarabiasz, ale wiedz, że 400zł na dziecko to w obecnych czasach bardzo niska kwotą. Sąd praktycznie z automatu ją podwyższy. Nie wiem jak wyglądają wasze kontaktu z dzieckiem. Czy masz to uregulowane, czy masz kontakt z dzieckiem?

Alimenty w Niemczech wypłacane są wg tabeli ( zarobki rodzica, wiek dziecka).
Jeśli, więc przelewałeś 400 zł twoja była żona miała prawa albo nawet została zobligowana do wystąpienia o alimenty wg tabeli. Różnice wypłaca fundusz, a Tobie niestety rośnie dług w Niemczech.

Powrót