Alimenty dla pełnoletniego unikającego nauki

• Autor wątku Autor wątku galaxy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

galaxy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Mój mąż płaci alimenty na swojego pełnoletniego syna, jednakże on nie chce się uczyć i nie chce podjąć pracy. W styczniu skończył 18 lat, mieszka z matką, notorycznie wagaruje. Szkoła wystąpiła do sądu i dostaliśmy orzeczenie że jest dorosły i stanowi sam o sobie. Nie bardzo uśmiecha się nam sytuacja okrajania naszego budżetu domowego na ludka który jest zdrowy, niegłupi ale za to strasznie leniwy. Może spotkaliście się z takim problemem, bardzo proszę o poradę co robić?

W tej sytuacji wypada złożyć wniosek o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego.
Sąd po wnikliwym zbadaniu sprawy zdecyduje, czy znieść ten obowiązek, czy też nie.

gorzej będzie jak ex bedzie miała lepszego prawnika i jeszcze kwota alimentów się powiększy.... ale i tak bardzo dziękuję za szybką reakcję, jestem pod wrażeniem działania forum :)

Vegas poza tym to teoretycznie on chodzi do szkoły....ale tylko teoretycznie.

[cytat:2seq1mp6]
jestem pod wrażeniem działania forum
[/cytat:2seq1mp6]
:ok:
Tak sobie wszedłem i trochę się pomądrzyłem :D
[cytat:2seq1mp6]
ale tylko teoretycznie.
[/cytat:2seq1mp6]
I to właśnie trzeba wykazać w sądzie. Proszę złożyc też pismo do owej szkoły aby potwierdzili, iz uczęszcza synalek do niej i rzeczywiście - lub nie - sie tam edukuje.
Będzie to clou programu.

Szkoła potwierdzi że jest jej uczniem bo jest, czyli uczy się w niej. Nie ważne że gimnazjum robi 5 rok, wagaruje i nie wiadomo czy wreszcie je ukończy w tym roku. To jakiś koszmar.

Niestety, ale wszystko w rękach sądu.
Nic tutaj nie wymyślimy.

A nie wiesz czy mój mąż zanim przeleje kwotę alimentów może żądać kwitu ze szkoły? Może być tak że gówniarz już do niej nie chodzi. Czy będzie to działanie bezprawne?

[cytat:3w28joxs]
Czy będzie to działanie bezprawne?
[/cytat:3w28joxs]
Będzie to działanie bezprawne.
Zniesienie obowiazku alimentacyjnego musi być orzeczone przez sąd.
Proszę nie zawieszać płatności na własną rekę, bo wtedy może zapukać do Waszych drzwi komornik.

Vegas dzięki. teraz wiemy co mamy robić:) :evil:
pozdrawiam

Powrót