Alimenty dla prababki

• Autor wątku Autor wątku aadomka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aadomka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Proszę o pomoc w tej sprawie ponieważ już od roku opłacam raty za pobyt mojej prababki w DPS. Babka została tam skierowana z gminy na obszarze której zamieszkiwała. Jest to daleki poziom pokrewieństwa jednak mnie też biorą pod uwagę.
Pracuje na umowę o pracę, jestem panna bez dzieci. W tym roku mój ślub a ja nie mam nawet jak odłożyć bo od roku mnie ścigają za ten dps.
Córka i wnuki mojej prababki żyją za granicą- Kanada.
W Polsce jest tylko moja mama-wnuczka i ja-prawnuczka.
6 tygodni byłam na l4 ponieważ mam lekkie problemy zdrowotne, pensja nie jest najwyższa a oni i tak coraz więcej chcą.
Czy jest coś co mogę zrobić aby nie płacić aż tyle pieniędzy? Mam 28 lat nie chce odkładać ślubu dalej. Co jeżeli zdecyduję się na kredyt ? Czy muszą brać to pod uwagę?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Dlaczego nie zostały pociągnięte do odpowiedzialności za DPS w pierwszej kolejności córka prababki? Problemem jest znalezienie jej za granicą? Czy może ich sytuacja materialna nie jest wystarczająca do pokrycia kosztów pobytu matki i babki w DPS? Wywiad był przeprowadzony skutecznie z tymi osobami?

Gmina stwierdziła że nie znajdą córki za granicą i lepiej jest ściągać z nas bo jesteśmy na miejscu. Więc nie było wcale wywiadu, a do nas przychodzą co pół roku. Aktualnie wzięłam kredyt, czeka mnie tez pobyt w szpitalu i zastanawiam się czy mogę coś zrobić bo niestety dla nich póki zarabiam to mnie stać. Zabierają mi już po 600 zł

Proszę pozwać ciotkę z powództwa prywatnego o zwrot kosztów za pobyt jej córki w DPS i podać adres aktualny do gminy, a najlepiej nr telefonu to nie zbrodnia w tym wypadku. Zwłaszcza że utrzymuje pani z nimi kontakt

No właśnie to moja babka jest córka i nie mam z nią żadnego kontaktu niestety nigdy jej nie poznałam

Miałam na myśli córkę która obecnie przebywa za granicą w Kanadzie wraz z rodziną. Proszę złożyć dodatkowo jeszcze raz wniosek w Gminie że na chwilę obecną nie stać pani na utrzymywanie prababki co do jej dopłaty do pobytu w DPS, gdyż jest to za duże obciążenie finansowe dla pani, zaznaczyć im, że musiała pani sama wziąć kredyt na opłatę DPS oraz swoje leczenie i ewidentnie pani nie stać na finansowanie DPS ,to jest za duże obciążenie dla pani budżetu .Opłaty nie muszą ponosić osoby o dochodach niższych niż kryterium dochodowe. Niech jeszcze raz przeprowadzą wywiad środowiskowy ,podać adres i nr tel kontaktowy do rodziny w Kanadzie która jest pierwszą co do wnoszenia opłat za DPS. Jak można pominąć osoby w pierwszej linii skoro żyją i jest możliwość skontaktowania się z nimi.

Czy pani omawiała kwestę dopłaty z rodziną w Kanadzie? Może istnieje polubowne załatwienie sprawy, ja rozumiem że z rodziną różnie jest, ale tu chodzi na pierwszym miejscu o dobro pani i pani zdrowia. Może coś źle zrozumiałam kto przychodzi do pani co pół roku? Pracownicy GOPS?

Jeszcze raz : nie mam żadnego kontaktu moją babką ani jej dziećmi czyli wujkiem i ciotka nie znam adresu numeru telefonu i wg wyjechali za granicę jak nie było mnie na świecie i nie interesowali się nigdy
Więc nie jestem w stanie ich odnaleźć bo probowalam na fb itd I nie ma ich.. kredyt wzięłam na inne cele a kryterium dochodowe jest mocno zanizone. Co pół roku przychodzą panie z gopsu na wywiad środowiskowy i niestety ale zarabiam więcej niż najniższa krajowa i wątpię że zmniejszą mi ta kwotę. Dodatkowo biorę ślub we wrześniu i boję się że będę brana pod uwagę z mężem w kwestii dochodów. A on nie będzie płacił za kogoś kogo nawet nie zna

Niech pani złoży wniosek o zwolnienie z opłat za DPS.Jest taka możliwość.Tak ,dochód małżonka będzie się wliczał. Rozumiem pani rozgoryczenie oraz sytuację. Wywiady środowiskowe są przeprowadzane obligatoryjnie, być może wniosek o zwolnienie z kosztów opłat za DPS wniesie coś pozytywnego w pani sytuację

Zastanawiam się jeszcze nad stworzeniem umowy majątkowej z rozszerzeniem tj intercyzy przed zawarciem pani związku małżeńskiego. W każdym momencie można ją anulować np po śmierci prababki.

Ostatnia edycja:
Rozważam podpisanie rozdzielności majątkowej zaraz po zawarciu małżeństwa dlatego że czort jeden wie ile jeszcze mojej rodziny będę musiała utrzymywać. Moja mama czyli wnuczka zarabia najniższa krajowa i nie zgodzili się na jej wniosek o zwolnienie z opłat jedynie obniżyli na 100 zł ale musiała przedstawić kredyty itd niestety gmina ta nie jest przychylna

Powrót