Alimenty dla żony

• Autor wątku Autor wątku kochajacy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kochajacy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam pytanie chociaż nie dotyczy się ono bezpośrednio mojej osoby.
Mianowicie mój znajomy złożył pozew o rozwód. Był żonaty 12 lat, żona nie pracuje, dzieci nie mają a żona wygra sprawę. Mąż zostawił ją dla innej kobiety, po drugie ma jeszcze inne dowody na to że Mąż nie był święty ( nie bardzo moge napisać o co chodzi) jestem pewny że żona przedstawi w Sądzie argumenty świadczące o tym że to wszystko rozpadło się przez męża. Teraz moje pytanie.
Czy żona może starać się o alimenty? Jeśli tak to na jaki okres? w jakiej wysokości? Jak wygląda sprawa podziełu majątku? Posiadali wspolne mieszkanie i samochod
Bardzo proszę o pilną odpowiedz
Pozdrawiam wszystkich czytających

1. Tak, żona może ubiegać się o alimenty. Zwłaszcza gdy rozpad pożycia nastąpił z wyłącznej winy męża. KRO stanowi:

[lex:329p6umx]Art. 60. § 1. Małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia i który znajduje się w niedostatku, może żądać od drugiego małżonka rozwiedzionego dostarczania środków utrzymania w zakresie odpowiadającym usprawiedliwionym potrzebom uprawnionego oraz możliwościom zarobkowym i majątkowym zobowiązanego.
§ 2. Jeżeli jeden z małżonków został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia, a rozwód pociąga za sobą istotne pogorszenie sytuacji materialnej małżonka niewinnego, sąd na żądanie małżonka niewinnego może orzec, że małżonek wyłącznie winny obowiązany jest przyczyniać się w odpowiednim zakresie do zaspokajania usprawiedliwionych potrzeb małżonka niewinnego, chociażby ten nie znajdował się w niedostatku. [/lex:329p6umx]

Obowiązek ten wygasa, gdy uprawniona wstąpi w nowy związek małżeński lub po upływie lat 5 - gdy jest współwinna rozpadu pożycia.

2. Jeżeli chodzi o wysokość alimentów to ciężko to określić. Każda sprawa badana jest indywidualnie. Zależy to od "uzasadnionych potrzeb" i możliwości zarobkowych zobowiązanego.
3. Majątek wspólny zostanie podzielony po połowie(istnieją pewne odstępstwa od tej reguły). Sąd może przyznać mieszkanie, samochód(zakładam, że tylko to należy do majątku wspólnego) jednemu z małżonków z obowiązkiem spłaty 1/2 jego wartości drugiemu małżonkowi. Co do podziału majątku wspólnego proszę poczytać szerzej na forum. Było to już omawiane kilkukrotnie. A także art. 51-51(5) KRO

Dziekuje:) to mi bylo potrzebne:) pozdrawiam

Powrót