Alimenty do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku Scianka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Scianka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Fakty:
- Dziecko urodzone w Holandii oraz jego zameldowanie, tam uzyskany Polski paszport (za zgoda ojca) oraz tylko polskie obywatelstwo.
- zameldowanie dziecka w De (w tamtym momencie) bez wiedzy ojca, po 3 miesiącach opuszczenie przez matkę w raz z dzieckiem ojca.
-rozpoczęcie płacenia dobrowolnych alimentów (150e).
- wyprowadzka matki z dzieckiem do De.
-sprowadzenie ojca oraz dziecka (z paszportem) do PL
- po 3 miesiącach wywiezienie dziecka (bez paszportu) przez matkę do DE.

-po ponad 12 miesiącach założenie przez matkę sprawy w polskim sadzie o wyrobienie paszportu dla dziecka. Sprawa oddalona i nieformalne oddanie paszportu matce podczas sprawy .
-Dziecko przebywa w De bez zgody ojca oraz wyroku sadu ponad rok.
-po 2 miesiącach ojciec dostaje pismo od kancelarii prawnej reprezentującej matkę z sugestia płacenia 251 euro alimentów.

Taka kwota to jakieś 50% mojego dochodu, dobrowolnie place 120 euro/m + kolejne tysiąc zl na odwiedziny dziecka w De (podróż, atrakcje dla dziecka etc.)
Jak podejść do całej tej sprawy?
Płacąc taka kwotę nie będę mógł sobie pozwolić na wizyty w De, co negatywnie odbije się na dziecku i naruszy jego prawa do kontaktu z ojcem.
Prawnie uznałem dziecko i chce egzekwować moje prawa wobec dziecka jak i jego wobec ojca.
Nie chciałbym doprowadzić do sytuacji przepychania się miedzy sobą, zależy mi na sensownym konsensusie.

Powrót