Alimenty do rąk własnych

• Autor wątku Autor wątku ciq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ciq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam :)

Mam w domu następującą sytuację:
Ojciec płaci alimenty na mnie do rąk mojej matki. Niestety rozdysponowanie tych pieniędzy jest troszkę niewłaściwe, bo ja z nich mam bardzo mało, a wszelkie rzeczy (ubranie, książki do szkoły) kupuje mi w większości ojciec. Dodam, że jestem pełnoletni (19 lat), a alimenty zasądzono gdy jeszcze nie byłem pełnoletni.
Mam więc pytania:
1. Czy jest możliwość, abym pieniądze z alimentów dostawał do swoich rąk i sam nimi dysponował?
2. Jeśli tak, to co mam zrobić? (prosiłbym o szczegółową instrukcję, co i jak)

Z góry dziekuję za odpowiedź :)

skoro jestes pełnoletni masz prawo otrzymywac alimenty do rak własnych, nie jestem pewna ale chyba powinienes wystapic do sadu rodzinnego z takim wnioskiem.

Instrukcja: zakładasz konto, idziesz do ojca i mówisz, żeby wpłacał na Twoje konto.

[cytat="adammada"]Instrukcja: zakładasz konto, idziesz do ojca i mówisz, żeby wpłacał na Twoje konto.[/cytat]

Nie zapomnij przy tym, że obowiązuje cię również partcypacja w kosztach utrzymania domu w którym mieszkasz, w dołożeniu się do środków czystości, wyżywienia i etc. :)

[cytat:21kxm5rv]
Nie zapomnij przy tym, że obowiązuje cię również partcypacja w kosztach utrzymania domu w którym mieszkasz, w dołożeniu się do środków czystości, wyżywienia i etc.
[/cytat:21kxm5rv]

Pamiętaj także, że na matce również ciąży obowiązek alimentacyjny.
Który często jest wyrażany przez to, że dziecko mieszka przy matce - czyli ona ponosi koszty (utrzymanie domu, środki czystości, wyżywienie), zajmuje się. Więc jeśli matka nagle zechce od dziecka pieniędzy za to że z nią mieszka - ok. Ale niech najpierw zacznie mu płacić na to alimenty :evil:

P.S.
Nie twierdzę, że w ogóle nie powinien nic pomagać. Ale na pewno nie można podliczać - pół rachunków, sam sobie kupuj jedzenie...

Powrót