Alimenty egzekucja zmiana wysokości kwot

• Autor wątku Autor wątku pawlo0912
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlo0912

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Witam.Mam pytanie odnośnie egzekucji komorniczej.Od 2015 r. Dostaje alimenty z funduszu w kwocie 150zł na jedno dziecko.Sprawa jest cały czas u komornika.ponieważ dłużniczka (matka dzieci ) nie wywiązuje się. W tamtym roku sierpniu złożyłem pozew o podwyższenie alimentów.Odbyły się 2 wokandy na której zapadł wyrok zaoczny z klauzulą z podwyższeniem alimentów do kwoty 500 zł. Odebrałem wyrok złożyłem do komornika.Ten wszczął postępowanie i powiadomił MOPS o zmianie wysokości alimentów.Mops zmienił decyzję i wypłacał wyższe alimenty.Po kilkunastu dniach dostałem z Sądu pismo z zaskarżeniem wyroku.Sąd przychylił się do wniosku i wyznaczył rozprawę na kwiecień tego roku.Odbyła się owa rozprawa.Sąd oddalił powództwo w całości wyrokiem nie prawomocnym.Złożyłem apelację.Czekałem do 1 sierpnia ,gdzie oddalono powództwo wyrokiem już prawomocnym.Złożyłem Wyrok do komornika i Mops.Dziś byłem u komornika o zaświadczenie o bez skutecznej egzekucji za dwa miesiace by złożyć wnisoki w MOPS na nowy okres.Dostałem zaświadczenie gdzie według komornika egzekucja jest skuteczna ponieważ od kwietnia mam nadpłatę z funduszu i jako wierzyciel zostałem spłacony przez fundusz.Moje pytanie brzmi. Czy komornik prawidłowo wystawił zaświadczenie? , skoro od 1 sierpnia sad apelacyjny wydał wyrok prawomocny.Czy zostałem spłacony przez fundusz alimentacyjny?

Powrót