alimenty holenderskie

• Autor wątku Autor wątku barbarafaszcz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barbarafaszcz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam , jestem matka siedmioletniego dziecka. Nie byłam zamężna z moim partnerem . Jest ojcem mojego dziecka , zdradził mnie i zostawił dla kobiety, z która jest teraz w ciąży , mam zasądzone są alimenty 200zł gdyz były mi potrzebne na to papiery teraz chcxiałabym jak najszybciej zasądzić alimenty w Holandii i nie przejmować się , że moje dziecko zostanie na lodzie , chociaż jego ojca stać aby płacić jak moge to zrobić ? Gdzie mam sie zgłosić, nie mieszkam w dużym mieście i nie wiem czy są takie kancelarie prawne .Chce zrobić to jak najszyciej , bo tutaj zależy mi na czasie jak widać ..
A jeżeli nie tam to chce tutaj w Polsce podwyższyć do ilu mogę przy zarobkach 1500 zł , a on zarabia ponad 1500 euro napewno jak nie więcej ..Dziękuje za odp :)

Proponuję poszukać kancelarii adwokackiej w Pani okolicy - w sprawie o alimenty za granicą powinna mieć Pani pomoc profesjonalisty. Na stronie adwokatura.pl znajdzie Pani kancelarię w pobliżu miejsca zamieszkania.
Wtedy dobrze jest zrobić "mały wywiad" w internecie i wśród znajomych.

Przyjmuje się, że sądem właściwym w tym przypadku będzie sąd w Polsce bo w Polsce dziecko mieszka.

Dla ustalenia wysokości alimentów wnieś o przedstawienie przed sądem nie tylko miesięcznych (lub tygodniowych - w zależności od sposobu rozliczania się partnera z pracodawcą) raportów od pracodawcy partnera ale również o rozliczenie roczne za rok ubiegły z holenderskiego urzędu skarbowego (formularz IB60). Dokumenty muszą być przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego o ile sąd sam sobie ich nie przetłumaczy.

Dobrze by było też żeby oprócz zaświadczeń wydrukował wpływy na rachynek bankowy. Może się okazać, że kwota 1500 euro, o której wspomniałaś to kwota brutto i mąż żyje w Holandii na granicy socjalnego minimum. Pamiętaj, ze może i on zarabia w euro ale i zakupy robi w euro, rachunki za dom też płaci w euro.(Chociaż przy tak małych zarobkach na pewno ma dofinansowanie do czynszu pod warunkiem, że mieszka w mieszkaniu/domu "socjalnym").

Jeśli pracujący w Holandii mało zarabia i ma dziecko to może się ubiegać o zasiłek miesięczny na dziecko w wysokości około 80 euro. Ponadto na dziecko przysługuje mu kwartalnie tzw. kinderbijslag w kwocie € 236,77 na dziecko siedmioletnie. Kiedyś było jeszcze tak, że jeśli dziecko mieszkało gdzie indziej niż rodzic to kwota ta przysługiwała w podwójnej wysokości. Musiałabym doczytać czy jeszcze tak jest. Prawdopodobnie tak bo nie słyszałam żeby coś się zmieniło. Jednak partner nie otrzyma tego na twz. gębę. Musi przedstawić zaświadczenie z Polski o nie pobieraniu w Polsce zasiłku na dziecko. Również i przez ciebie. I akt urodzenia dziecka. Międzynarodowy albo przetłumaczony.

Pamiętaj, że sąd będzie brał pod uwagę nie tylko możliwości zarobkowe pozwanego ale również i usprawiedliwione potrzeby dziecka. Ty również jesteś zobowiązana utrzymywać syna, to nie będzie wyglądało tak, że partner będzie płacił na przykład 500 euro alimentów bo ciebie nie stać utrzymać syna. Uważaj z takim stwierdzeniem bo dostaniesz kuratora, który sprawdzi czy rzeczywiście tak jest.

Mam nadzieję, że trochę pomogłam.

Mam nadzieję, że trochę pomogłam.

Już nie mogłam drugi raz edytować.

Proszę sobie skreślić ostatnie zdanie :cool:

Były partner , prezsyłał mi dobrowolne alimenty , chociaż po woli myślę , że przestanie . Mam wydruki bankowe , z czasu kiedy przesyłał mi pieniadze. Wydatki jego na mieszkanie nie są duże gdyż 35 euro tygodniowo , mieszkanie znajduje sie na firmie w której pracuje , wiem to stąd gdyż moja córka tam pracowała , nie moge liczyć na wydruki jego zarobków roczynych tzw. jarograf , gdyż wątpie aby mi go przekazał , a jego zarobki są z pewnością wieksze niż jak mówiłam 1500 euro , zaokragliłam to tak gdyż partner nie był ze mną szczery i nigdy się tego dokładnie nie dowiedziałam.

Na pomoc dla dziecka muszę miec jego zgode i rozliczenie roczne, lecz nie wiem czy to uzyskam .Czy moge uzyskac te papiery przez sąd?

Ty nie pracujesz w Holandii więc tobie się kinderbijslag nie należy. To były musi się o to postarać bo to on tam pracuje i tam odprowadza podatki. Kwestia dogadania się czy zatrzyma to dlasiebie czy przekaże na dziecko. Ja tylko informuję, że ma do tego prawo.

Poza tym ja nie pisałam o jaaropgaf (jarograf - jak piszesz), który on dostaje od pracodawcy (pracodawców zresztą można mieć kilku w Holandii) tylko o formularzu IB60, o który wnioskujesz w pozwie o alimenty. Formularz IB60 z holederskiego urzędu skarbowego (belastingdienst) to taki nasz PIT. Po prostu złóż wniosek o to w pozwie o alimenty. Jako dowód.

Ojciec dziecka, który pracuje w Holandii, może ubiegać się o zasiłek rodzinny,a potem o dodatek na dziecko. Zasiłek rodzinny może otrzymać pod warunkiem iż przekazuje kwartalnie minimalna kwotę 408 euro lub więcej, wówczas holenderski urząd dopłaca różnicę zasiłku rodzinnego, zgodnie z wiekiem dziecka. Dzieci małe otrzymują niższą kwotę, natomiast im starsze dzieci - kwoty są podwyższane automatycznie przez urząd holenderski. Dodatek na dziecko/dzieci tzw. Kindgebonden budget można otrzymać również automatycznie lub złożyć wniosek w holenderskim urzędzie w przypadku nie otrzymania tego dodatku automatycznie, to znaczy wraz z zasiłkiem rodzinnym.

W Twoim przypadku wniosek o zasiłek rodzinny może złożyć tylko wnioskodawca, czyli osoba pracująca w Hola

Urząd w takich przypadkach żąda przedstawienia kwartalnie dokumentów potwierdzających płatności na utrzymanie dziecka.

Czy mozesz opisac to mieszkanie za 35 €/tydz.1500 € za granica,to jest cale nic.Dlaczego byly Ci potrzebne alimenty zasadzone wczesniej,niz w rzeczywistosci potrzebowalas?

Ja Polka On Holender
Place alimenty na 10 letnie dziecko.
Chcemy sie pobrac
Pytanie : Czy on Holender bedzie zobowiązany placic alimenty na moje dziecko po naszym slubie

Proszę o uzupełnienie:
a gdzie jest to 10 letnie dziecko, skoro płacisz na niego alimenty? czy jest opiekę nad dzieckiem sprawuje jego ojciec?
Po ślubie z Holendrem nie jest on zobowiązany płacić Twoich zobowiązań.

Powrót