Przyjmuje się, że sądem właściwym w tym przypadku będzie sąd w Polsce bo w Polsce dziecko mieszka.
Dla ustalenia wysokości alimentów wnieś o przedstawienie przed sądem nie tylko miesięcznych (lub tygodniowych - w zależności od sposobu rozliczania się partnera z pracodawcą) raportów od pracodawcy partnera ale również o rozliczenie roczne za rok ubiegły z holenderskiego urzędu skarbowego (formularz IB60). Dokumenty muszą być przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego o ile sąd sam sobie ich nie przetłumaczy.
Dobrze by było też żeby oprócz zaświadczeń wydrukował wpływy na rachynek bankowy. Może się okazać, że kwota 1500 euro, o której wspomniałaś to kwota brutto i mąż żyje w Holandii na granicy socjalnego minimum. Pamiętaj, ze może i on zarabia w euro ale i zakupy robi w euro, rachunki za dom też płaci w euro.(Chociaż przy tak małych zarobkach na pewno ma dofinansowanie do czynszu pod warunkiem, że mieszka w mieszkaniu/domu "socjalnym").
Jeśli pracujący w Holandii mało zarabia i ma dziecko to może się ubiegać o zasiłek miesięczny na dziecko w wysokości około 80 euro. Ponadto na dziecko przysługuje mu kwartalnie tzw. kinderbijslag w kwocie € 236,77 na dziecko siedmioletnie. Kiedyś było jeszcze tak, że jeśli dziecko mieszkało gdzie indziej niż rodzic to kwota ta przysługiwała w podwójnej wysokości. Musiałabym doczytać czy jeszcze tak jest. Prawdopodobnie tak bo nie słyszałam żeby coś się zmieniło. Jednak partner nie otrzyma tego na twz. gębę. Musi przedstawić zaświadczenie z Polski o nie pobieraniu w Polsce zasiłku na dziecko. Również i przez ciebie. I akt urodzenia dziecka. Międzynarodowy albo przetłumaczony.
Pamiętaj, że sąd będzie brał pod uwagę nie tylko możliwości zarobkowe pozwanego ale również i usprawiedliwione potrzeby dziecka. Ty również jesteś zobowiązana utrzymywać syna, to nie będzie wyglądało tak, że partner będzie płacił na przykład 500 euro alimentów bo ciebie nie stać utrzymać syna. Uważaj z takim stwierdzeniem bo dostaniesz kuratora, który sprawdzi czy rzeczywiście tak jest.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam.