Alimenty i 1/8 etatu

• Autor wątku Autor wątku mkumkwe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mkumkwe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Przedstawię moją sytuację. Jestem w separacji od ponad 5 lat. Mam syna w wieku 15 lat, który każdy weekend spędza u mnie. Przez pewien czas dogadywaliśmy się z byłą żoną co do wydatków na dziecko. Niestety jakiś czas temu straciłem pracę na parę m-cy. Wtedy moja była podała mnie o alimenty. Znalazłem oczywiście pracę za najniższą krajową. Sąd zasądził mi 500 zł alimentów na pierwszej rozprawie. Ponieważ było to za dużo jak dla mnie-komornik siadł mi na pobory, zabierając 550 zł. wiem że mogę starać się o zmniejszenie wysokości alimentów z racji opieki nad rodzicami-oboje 1 grupa inwalidzka. Ale wiem że mój dzieciak też potrzebuje tego czy owego. wszystko było biednie - ale jakoś było. Niestety z powodu kryzysu zmieniono nam w pracy umowy na 1/2 i 1/8 etatu. Ja mam teraz 1/8 etatu. I teraz moje pytanie. ile pracodawca ma wysyłać do komornika skoro mam 1/8 etatu??? obiecano mi że taka umowa to tylko przejściowo-ale jednak. Więc pytanie-czy komornik może mi coś zabrać z tych paru groszy co zarobię? nawet nie wiem ile to będzie-200-300 zł...może. Proszę o odpowiedź.

Powrót