Alimenty i komornik. Trudna sytuacja. Proszę o podpowiedzi.

• Autor wątku Autor wątku matibrd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matibrd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam
Piszę w imieniu swojego znajomego ponieważ dla niego komputer to czarna magia i druga sprawa on jest zwykłym prostym ale uczciwym człowiekiem a chcę mu jakoś pomóc .
Opiszę sytuację i może ktoś z Was podpowie co można zrobić.
Zacznę od początku.
Mój znajomy miał kiedyś żonę z którą miał dziecko. Wspólnie z żoną kupili mieszkanie do kapitalnego remontu. Zaraz po zakupie mieszkania wyjechał do pracy za granicę, by nazbierać pieniędzy na remont tego mieszkania i wysyłał pieniądze do domu. W tym czasie jego była żona przeznaczała przekazywane finanse na swoje używki, głównie imprezy. Nic nie remontowała i tylko pisała do niego że ciągle mało jej wysyła. Po tym jak znajomy przyjechał po 6 miesiącach okazało że dom pusty a jego żona wyprowadziła się i zabrała dziecko. Przed przyjazdem mojego znajomego złożyła pozew rozwodowy. W tamtym czasie był to dla niego szok. Aby zakończyć szybko sprawę zgodził się na rozwód za porozumieniem stron, co w mojej ocenie było błędem. Po pierwszej rozprawie kolega wyjechał za granicę, nie przyjeżdżał na kolejne rozprawy i sąd przyznał na dziecko alimenty 600pln (to było w 2009r). Przez 3 lata nie płacił alimentów bo nie było go w kraju i nikt nie odbieral pism z sądu a od 2012r sukcesywnie spłaca już zostało niewiele. Była żona 3 miesiace po zakonczeniu sprawy rozwodowej poszła do komornika. Obecnie zostało u niego okolo 10 tys. Jeszcze jedno po rozwodzie nie było podziału majątku, czyli to mieszkanie co kupili wspólnie a on sam wyremontował jest w dokumentach ich współwłasnościa. Obecnie jego była żona chce podziału majątku juz wyremontowanego mieszkania i natychmiastowej spłaty alimentów. Kolega chce spłacić dług u komornika w 3 ratach bo nie ma tyle środków. Jego była żona straszy go sądem i tym że zabierze mu mieszkanie jezeli tego nie zrobi do konca roku. Jego była zaraz po rozwodzie wyjechała do Angli z jakims facetem a teraz od okolo 3 miesiecy mieszka z nim 300km od mojego kolegi i też nie pozwala spotykac sie z dzieckiem.
Chciałbym dowiedzieć się:
Co mogła zrobić pod nieobecność mojego kolegi gdy nie odbierał pisma i jak tego dowiedzieć się ?
Czy moze mu zabrać mieszkanie ?
Jak spłaci dług u komornika to jak zabrać się za to by pozbyć sie komornika i płacić pieniądze dla niej? Nie zna adresu ani konta a była żona nie chce tego powiedzieć.
Czy podział majątku może być teraz gdy mieszkanie jest w pełni wyremontowane?
Czy można zmniejszyc alimenty bo on zarabia 1600pln a alimenty to 600pln?

Ja się nie znam na tym ale jak jeszcze zobaczycie w tej historii co mozna zrobić sensownego to prosze o podpowiedzi

Przygotowac projekt podzialu majatku.
Jesli mieszkanie wyremontowal juz po rozwodzie to ma na to faktury, beda dowodami w sprawie.
Teraz wazna kwestia skad pochodzila kasa na zakup mieszkania.

Pieniądze z wspólnego konta: On zarabiał a ona siedziała w domu

o zmieniejszenie kwoty alimentów można ubiegać się w sądzie - z nowym wyrokiem udać się do komornika. Jeśli chce pan płacić bezpośrednio do matki dziecka i nie uda się namówić matki aby złożyła wniosek o umorzenie - najpierw należy spłacić zadłużenie u komornika oraz półroczny depozyt do Sądu (3600zł) i złożyć stosowny wniosek u komornika. Numer konta do matki uzyska pan w aktach u komornika.

Powrót