Alimenty i trudna sytuacja

• Autor wątku Autor wątku Kami01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kami01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Jestem w takiej oto sytuacji. Mój ojciec miał wypadek w pracy jest na zasiłku rehabilitacyjnym złożył pozew o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Mogę wystąpić o przyznanie adwokata z urzędu?

Moja sytuacja przedstawia się tak. Skończyłem liceum i nie pracuję, szukam pracy wiadomo wysyłanie CV rozmowy kwalifikacyjne itd., ukończyłem różne kursy zawodowe ale okazało się że mam wadę wzroku i nie mogę pracować w tych zawodach których kursy ukończyłem, mam też inne choroby układu trawienia na które się leczę i wydaję pieniądze na leki jednak faktur nie mam nie były mi potrzebne. To nie jest tak że nigdy nie pracowałem i uchylam się od tego, pracowałem w zawodzie który kurs ukończyłem jednak wtedy były inne przepisy dot. stanu zdrowia i nie trwało to długo. W ciągu 3 lat dostałem aż 6 zleceń na okulary każde z nich ma inne parametry. Jedynym moim źródłem utrzymania są alimenty 400zł do tego mama ma emeryturę 819zł i to wszystko. MOPS wykupuje mojej mamie leki co miesiąc na serce i układ krążenia, jest ona też pod kontrolą kardiologa. Dostajemy też finansową pomoc ale znacznie rzadziej np. z okazji świąt.

Mój ojciec ma 3100zł zasiłku rehabilitacyjnego. Z tego co napisał w pozwie jego adwokat płaci on 700zł rat, do tego płaci 600zł alimentów byłej lub obecnej żonie która pracuje. Pisze byłej lub obecnej ponieważ w pozwie pisze raz że była raz że obecna nie wiem jaka jest prawda. Z pozwu wynika że nadal mieszkają razem. Do tego pisze że kupuje węgiel i drewno do ogrzania domu ale pisma każe kierować na blok i mieszkanie jego własnościowe (wykazuje w pozwie dwa adresy) także podejrzewam że chce wykazać fikcyjne koszty poniesione na utrzymanie aby zabrać mi alimenty.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? jak mogę się bronić aby nie zabrał mi alimentów?

Ostatnia edycja:
Czy jest Pan zarejestrowany jako osoba bezrobotna, czy UP nie ma ofert pracy? Dlaczego nie zmieni Pan miesjca zamieszkania na inny region Polski /swiata gdzie praca dla osob bez kwalifikacji zawodowych lub z zawodowymi ( ktore Pan posiada) jest.

Tak jestem zarejestrowany w PUP, miałem oferty pracy z których oczywiście korzystałem jednak nie byłem sam na to miejsce i wybierano kogoś z większym doświadczeniem. Ostatnio również dostałem ofertę pracy zgodnie z kursem który ukończyłem jednak nie przejdę badań u okulisty. Powiedział lekarz że za żadne skarby mi nie podpisze papierka bo on nie chce być ciągany po sądach jak coś się stanie.
Nie mam takiej możliwości żeby zmienić miejsce zamieszkania raz że trzeba mieć coś na start jakieś lokum a dwa że dodatkowo pomagam mamie w takich codziennych czynnościach zakupy, załatwienia w urzędach itp. bo mama ma osteoporozę chore biodro porusza się o kuli.

Do sadu zabrac zaswiadczenie od lekarza o odmowie wystawienia zaswiadczenia do pracy. Oczywiscie zaswiadczenie z UP oraz poswiadczenie, ze nie odmawia Pan wskazanych przez UP prac. Powinien Pan pomyslec o zaswiadczeniu dla osob niepelnosprawnych i moze zglosic chec do udzialu w innych kursach w UP. To wszystko wskazuje, ze doklada Pan staran aby sie usamodzielnic.

Byłem w PUP po takie zaświadczenie jak Pan pisze że nie odmawiam prac wskazanych przez urząd, powiedziała mi że oni nie wystawiają takich zaświadczeń. Mogą mi tylko wystawić takie że jestem zarejestrowany. Dowiedziałem się tyle że ewentualnie napiszą to jeżeli sąd zwróci się do nich z konkretnie takim zapytaniem.
A co do lekarza to mi odmówił słownie powiedział wówczas że nie wystawi mi papierka do pracy dopóki nie dobiorę odpowiednich okularów i nie zaliczę pozytywnie u niego testów psychotechnicznych (tylko ze wzrokiem miałem problemy przechodząc takie testy). Od tego zaczęła się kilkukrotna wymiana okularów itd. W przyszłym tygodniu idę prywatnie żeby przelał to na papier.

Powrót