S
sobremesa
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam, jestem po rozwodzie, ex mąż nie płaci mi alimentów do 2 lat. Zgłosiłam się do komornika. Po dwóch miesiącach odebrałam zaświadczenie o bezskutecznej egzekucji. Po następnych dwóch m-cach, kiedy nic się nie działo wycofałam sprawę od komornika i postanowiłam sama próbować odzyskać pieniądze. Mam z ex na współwłasność nieruchomość w której mieszkam. W międzyczasie wpłynął prawomocny nakaz zapłaty sporej kwoty, którą przed rozwodem pożyczyłam z mężem. Mimo, że ja swoją część spłaciłam, resztą zostałam solidarnie z ex obciążona. Bo pożyczka była na nas oboje...
Wierzyciel - osoba fizyczna zgłosił się do komornika z egzekucją z nieruchomości, oba udziały zostały obciążone- zresztą przez tego samego komornika z którego wcześniej bezskutecznie korzystałam. Kiedy dowiedziałam się o tym, pojechałam do Niego, żeby dołożyć do egzekucji z nieruchomości swoje roszczenia alimentacyjne. (kwota ok 65 tys zł) Powiedział, że nie mam czego u niego szukać, że nie przyjmie tego i potraktował mnie... bardzo nieprzyjemnie. Z tego co już wiem, egzekucje z nieruchomości prowadzi rejonowy komornik, a jeżeli jest zbieg roszczeń, to prowadzi pierwszy który zaczął. Mam w związku z tym 3 pytania:
Czy tak jest w istocie?
Czy w takim razie komornik mógł mi odmówić i na jakiej podstawie?
Czy mogę w tej sytuacji sama złożyć wniosek o wpis hipoteki przymusowej w Sadzie, jeżeli postępowanie egzekucyjne się toczy?
Dziękuję
Wierzyciel - osoba fizyczna zgłosił się do komornika z egzekucją z nieruchomości, oba udziały zostały obciążone- zresztą przez tego samego komornika z którego wcześniej bezskutecznie korzystałam. Kiedy dowiedziałam się o tym, pojechałam do Niego, żeby dołożyć do egzekucji z nieruchomości swoje roszczenia alimentacyjne. (kwota ok 65 tys zł) Powiedział, że nie mam czego u niego szukać, że nie przyjmie tego i potraktował mnie... bardzo nieprzyjemnie. Z tego co już wiem, egzekucje z nieruchomości prowadzi rejonowy komornik, a jeżeli jest zbieg roszczeń, to prowadzi pierwszy który zaczął. Mam w związku z tym 3 pytania:
Czy tak jest w istocie?
Czy w takim razie komornik mógł mi odmówić i na jakiej podstawie?
Czy mogę w tej sytuacji sama złożyć wniosek o wpis hipoteki przymusowej w Sadzie, jeżeli postępowanie egzekucyjne się toczy?
Dziękuję