Alimenty-komornik-prokurator?

• Autor wątku Autor wątku Satell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Satell

Satell

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie.

Siedzę na forum i tak szukam ciągle i czytam, ale widzę, że każda sprawa jest indywidualna, więc również postanowiłam napisać.

Od września u.r. nie otrzymuję alimentów z FA na dziecko, ponieważ w sierpniu zawarłam związek małżeński i wspólnie z mężem przekroczyliśmy próg o 114 zł.. Przez co straciłam 500 zł.. Komornik nie jest w stanie od ojca cokolwiek wyegzekwować, bo biedny nie może pracy znaleźć. Z nieoficjalnych źródeł wiem, że pracuje na czarno. Poinformowałam o tym komornika, który miał się sprawą zająć, Niestety, do tej pory nie dostałam ani grosza, a co najgorsze, nie wiem czy w ogóle komornikowi udało się cokolwiek w tej sprawie dowiedzieć, bo nie dostaję żadnych informacji.

Ułożyłam sobie życie na nowo i razem z moją córką jesteśmy teraz najszczęśliwsze na świecie, ale czy jest to powód do zwolnienia z obowiązku płacenia alimentów biologicznego ojca?? Z tego co wiem ma jeszcze dwoje dzieci, z dwoma różnymi kobietami ( a może jest ich więcej, kto wie..).

Nie wiem co robić, nie chcę tego tak zostawić.. Mam ochotę sprawę zgłosić do prokuratury tym bardziej, że ojciec uchyla się od płacenia od 6 lat.. ale nie wiem od czego zacząć.. Proszę o pomoc.

A dziadkowie dziecka, czyli Twoi eks teściowie? Istnieją, żyją, mają dochód, hmm? A komornik w ogóle coś robi?
Powinien ewentualnie umorzyć egzekucję, a Ty w tym przypadku powinnaś zgłosić do prokuratury przestępstwo zwane "uporczywym uchylaniem się od obowiązku alimentacyjnego".
Z komornikiem prowadzisz korespondencję czy tylko rozmowy telefoniczne?

Teściowa żyje. Ale wyczytałam już, że mogę podać dziadków o płacenie alimentów tylko wtedy, kiedy ja również nie byłabym w stanie utrzymywać dziecka.

Z komornikiem prowadzę tylko korespondencję, ponieważ mieszka prawie 400km ode mnie.. Powinnam mu napisać prośbę o umorzenie egzekucji? Dopiero wtedy mogę zgłosić do prokuratury?

Poza tym nie wiem na jakim etapie jest sprawa, w grudniu miała odbyć się o wyjawienie majątku, na której nie musiałam być i nie pojechałam. Myślałam, że otrzymam jakąś informację, ale niestety do tej pory nic nie przyszło..

Wezwij komornika na piśmie, aby w termienie 14 dni od otrzymania listu (polecony ZPO) poinformował Cię, o ustaleniach w prowadzonej przez niego sprawie. Kopię zachowujesz dla sobie.
Ty nie możesz wnioskowac o umorzenie, bo to tak, jakbyś zrzekła się praw od zaległych alimentów oraz odsetek od nich.
Kiedy ostatnio wnosiłaś o podwyżkę alimentów na małoletnią?

Nigdy nie wnosiłam.. Sąd przydzielił 500 zł, od tamtej pory dostawałam pieniądze tylko z FA, ponieważ "tatuś" siedział za granicą, a tam również nie byli w stanie wyegzekwować..

To złóż pozew o podwyżkę, choćby w związku z faktem, że teraz nie otrzymujesz alimentów z FA :)

Ale czy jest sens pisać o podwyżkę skoro on nie płaci nawet tego co zostało już przyznane? Poza tym jeśli już zdecydowałabym się pisać o podwyżkę to w jakiej kolejności załatwiać sprawy? Najpierw komornik, później prokurator i później sąd?

Zawsze sąd może tatuśkowi przypomnieć o jego obowiązku .Może to poskutkuje ?

Powrót