alimenty, komornik. Prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku nancy13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nancy13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie
opisze pokrotce moja i partnera sytuacje.
Otoz dostal on pismo o zajeciu wynagrodzenia przez komornika, w ktorym wyszczegolniono nastepujace punkty:
1. biezace alimenty 250 zl
2. alimenty zalegle
3. odsetki
4. zaleglosc wzgledem Osrodka POmocy Spolecznej Sekcja Swiadczen Rodzinnych 3150 zl

Dziecko urodzilo sie w 2002 r. od 2003 mial zasadzone alimenty.
Sprawa dotyczy zaleglosci w r. 2005 i 2006
Partner placil przez ponad rok kwote 500 zl (czyli podwojone alimenty) ale juz wiem, ze to nie ma znaczenia.
Wiem, ze zdarzylo sie, ze nie placil regularnie (tzn. opuszczal jakas platnosc).
Jego ex zona naliczyla sobie zalegle alimenty na kwote 1500 zl (wychodzi 6 miesiecy nieplacenia).
Jezeli moj partner placil (nawet nieregularnie tzn. nie bylo sytuacji, ze zalega 3 miesiace pod rzad) to czy ona ma prawo dostac taka duza kwote z Osrodka Pomocy Spolecznej (i na jakiej zasadzie poniewaz jest to duzo wiecej niz 170 zl).
Czy jezeli dostala taka pomoc (czy to jest zaliczka alimentacyjna?) to partner ma obowiazek zaplacic za zalegle alimenty?
Przyznam, ze jego zona wiedziala gdzie pracuje ale nie"pomogla' komornikowi i nagle po tak dlugim czasie przychodzi taka kwota (prawie 6000)

Sprawa jest troche skomplikowana poniewaz wczesniej partner mial juz przeprawe z komornikiem, ktory wyegzekwowal od niego kwote duzo wyzsza od zasadzonej. Nie rozliczyl sie z tego do dnia dzisiejszego.
Kwota ta miala byc rozliczona w celu unikniecia zadluzenia alimentacyjnego z moim partnerem a pozniej wplacona jego ex zonie.
Teraz mamy problem poniewaz:
1. nie wiemy jak dowiedziec sie za co moj partner ma zaplacic (zalegle alimenty, kwota
dla Osrodka P.S.)
2. Jak rozwiazac sprawe z zalegloscia komornika?
Pensje ma juz zajeta a z tego co wiem skarga na czynnosci komornicze nie "zamraza" egzekucji.
(z ex zona nie zalatwi tego polubownie bo nie jest w stanie).

Bede wdzieczna za jakiekolwiek porady.
Pzd
N.

zaległe alimenty musi spłaci niezależnie czy mu się to podoba czy nie.
Plus odsetki za zwłokę od każdej niezapłaconej raty. A to ból! 8)

Jeżeli egzekucja przez 3 miesiące jest bezskuteczna, wierzycielka ma prawo wnioskować o przyznanie zaliczki alimentacyjnej. Wówczas dłużnik ma zobowiązanie w stosunku do ośrodka pomocy społecznej wypłacającego zaliczkę w wysokości wypłaconej zaliczki powiększonej o 5%.
Wystarczy, aby Pani partner udał się do kancelarii komorniczej a tam uzyska informację o zaległości w sprawie swojej.

Powrót