Alimenty-komornik umarza postepowanie alimetacyjne

• Autor wątku Autor wątku renatabe1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renatabe1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mam przyznane alimenty.wiadomo dluznik ukrywa sie i swoje dochody.Dostalam pismo od komornika,ze umarza postepowanie.W ciagu 7 dni mam zaplacic 70zł na ponowne zapytania do ZUS,UP i inne instytucje i wskazac jego dochod i co mu mozna zajac.Czegos tu nie rozumie. Ja mam wskazac i placic? Kto mi to wyjasni?. I co to oznacza,ze jak nie wplace tych pieniedzy to umorzone zostanie postepowanie?

Proszę skontaktować się z komornikiem.
Zgodnie z art. 1086 § 5 kpc komornik nie może umorzyć postępowania egzekucyjnego w sprawie o alimenty w związku z jego bezskutecznością.
Dodatkowo na podstawie art. 1086 § 1 kpc komornik z urzędu poszukuje majątku dłużnika.
Zapytania do urzędów w sprawie o alimenty - są darmowe.

Tak więc, komornik nie może umorzyć takiego postępowania bez Pani wyraźnego wniosku, oraz nie może pobrać od Pani pieniędzy za zapytania bo te są za darmo.

Witam.
Sprawa toczy się od 4 lat.Nie wiedzialam,ze jak pracuje się na umowe zlecenie to może komornik zajac cala wyplate. Drugi raz mój były maz podjal taka prace,a zajeto mu nawet nie wiem jaki procent i czym się kierujac.Wyslalam zapytanie jaki był zarobek dluznika. Zamiast odpowiedzi otzrymalam to pismo. Komornik wyszczegolnil instytucje gdzie wysylal zapytania i napisze,co właśnie na koncu jest.
„wzywa wierzyciela do dokonania wplaty zaliczki na wydatki gotowkowe w wysokosci 70zl w terminie 7 dni od doreczenia niniejszego wezwania zgodnie z art.39 ust. 1 i ust.2 oraz art.40 ust. O komornikach i egekucji z dnia 29 sierpnia 1997r(Dz.U.nr 133 poz,882) pod rygorem odstapienia wykonania wnioskowanych przez wierzyciela czynnosci.
W związku z powyzszym, zgodnie z art.827$ 1 kpc komornik wzywa wierzyciela do oswiadczenia
w powyzszej sprawie tj. wskazania w trybie art.797 kpc konkretnych sposobow egzekucji, w tym majatkowych dluznika, z których można skutecznie prowadzic egzekucje, w terminie 7 dni, pod rygorem umorzenia postepowania na podstawie art. 824$ 1 pkt 3 kpc.”
I jeszcze jedno pytanie. Czemu nigdy nie otrzymywalam pisma od komornika gdzie, do kogo pisal czy się informowal? Nigdy nie moglam uzyskac informacji i czego i w jakim procencie zostaly mu zajete wynagrodzenie, jak pracowal.? /mieszkam w innej miejscowosci i kontakt jest tylko telefoniczny i pisemny. Nie chce odpisywac na moje zapytania?
Nie mam do tego prawa?
Dziekuje za odpowiedz

Witam, pytanie z serii trudne:
Spłata alimentów i Likwidatora Funduszu Alimentacyjnego

W wyroku sądu widnieje zapis do naprawienia szkody całkowitej wyrządzonej córce ( zaległe alimenty ) plus zobowiązuje sąd do regularnego płacenia alimentów, a co z zaległością dla likwidatora Funduszu Alimentacyjnego? to stary twór gdzie alimenty płaci ZUS za dłużnika.W wyroku nie ma nic na temat ,że zostaje nałożona i za ten czyn kara.
Gdy zachodzi czas wykonania lub zawieszenie wyroku faktycznym naprawieniem szkody jest spłata alimentów zaległych a co z Likwidatorem Funduszu Alimentacyjnego?
Moje pytanie może wydać się dziwne ale zachodzi obawa jak się to ma do zaleceń sądu a zawieszenia na okres próby wykonania wyroku.Według mojego toku rozumowania córka i LFA to dwa stany prawne?

Napisze Tobie przypaedk mojej kolezanki:
tez jej byly mąż nie placil alimentów i wyplacal FA-wkoncu sprawa trafiła do Sadu-odbyła sie sie sprawa i Sąd nakazał dłużnikowi płacic bierzace alimenty oraz dodatkowo za krzywde dziecka zasadzil kwote ponad 6 tys-ta kwote mial splacic przez jakis tam termin bodajże ponad 2 lata.Dostał kuratora który raz w miesiacu sie z nim kontaktowal i sprawdzal czy alimenty bierzace sa placone i czy jakas tam kwota jest splacana z tej grzywny.Zaczał placic te alimenty bierzace i splacac ta grzywne bo gdyby tego nie robil grozilo juz mu wiezienie.Grzywne splacil alimenty placi-pozostal mu dług wobec FA-ale do wiezienia go nie wsadzili-mysle,że dlatego ze sie zaczal wywiazywac z obowiazku alimentacyjnego

Emma i o to mi chodziło , alimenty zaległe spłacone, grzywna też, bieżące płacone....i oczywiście komornik pobiera z tego co wpłacamy zaległość likwidatora FA...dziękuję za odpowiedź.

Powrót