Alimenty komornik

• Autor wątku Autor wątku Moniiaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Moniiaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Mam do Państwa pytanie. Mam zasadzone alimenty na dziecko. Nie płacone od lipca, we wrześniu złożyłam wniosek do komornika o egzekucje alimentów od ojca dziecka. Na dzień złożenia była to zaleglosc za lipiec oraz sierpień i bieżące alimenty za wrzesień. W październiku dostałam pismo, że ojciec dziecka pracuje i będą mu ściągać z wynagrodzenia alimenty. Jest napisane że zaleglosc wynosi 1200(po400zl) i bieżące za październik 400zl. Jak to wygląda, czy będę dostawała tylko bieżące alimenty? Co z tą zaległościa? Wiem, że jeżeli bym złożyła wniosek do mopr dostałam bym zaległe alimenty, a ja wygląda to u komornika?

Komornik wyegzekwuje całość, jeśli będzie z czego.

No właśnie nie będzie z czego. 60% wynagrodzenia wyjdą alimenty plus koszty komornicze nic więcej. Myślałam, że komornik w pierwszej kolejności ściąga zaległe, a ja będę mogła z FA dostać bieżące, martwi mnie to bo znam ojca mojego Dziecka i wiem, że popracuje pewnie z dwa trzy miesiące, a ja później znowu będę musiała walczyć o nasze.

Mam dodatkowe pytanie, co jeśli komornik ściągnę z taty dziecka tylko część alimentów (połowę) co z resztą? Czy wtedy mogę starać się o resztę z FA?

FA wypłaca tylko bieżace. Żadnych zaległych.

Sprawa wygląda tak, że z bieżących alimentów komornik ściągnal pieniądze mojemu byłemu partnerowi z pensji i jest to kwota która zaspokoi tylko połowę alimentów (z relacji byłego wiem jaka kwotę mu pobrali przesłał mi nawet druk z wypłaty). Będą to alimenty pewnie wypłacone jako bieżące. Chodzi mi teraz o to co z pozostała kwota czy mogę wystąpić do fa o "wyrównanie" tych alimentów tzn. O pozostała kwotę? Czyli z 400 zasadzonych komornik pobrał 200 i czy mogę o pozostałe 200 dostać z fa

To może ja sobie odpowiem na pytania. Zasiegnelam informacji. Tak powinnam dostać z fa pieniądze jeżeli komornik nie ściągnal całej kwoty,a np. Tylko połowę.

Alimenty zaległe będą sobie wisiały nad dłużnikiem i od nich będą narastały odsetki. FA zaległych alimentów nie płaci.

Tak oczywiście, moje drugie pytanie dotyczyło bieżących alimentów i o to pytałam i o tym piszę. Z zasadzone kwoty 400zl komornik ściągnal 200zl więc fundusz wypłaci mi bieżące alimenty, bo jeżeli komornik nie ściągnal całej kwoty (400zl) to jest uznane za nieskuteczna egzekucje.

Ostatnia edycja:
Do uzyskania świadczenia z FA, komornik będzie musiał/a złożyć zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji, wobec dłużnika.

mateusz30 napisał:
Do uzyskania świadczenia z FA, komornik będzie musiał/a złożyć zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji, wobec dłużnika.

Myślisz, że nie poradzi sobie? :-?

Tomaszewsky napisał:
Myślisz, że nie poradzi sobie? :-?

Jeżeli systematycznie, będzie uzyskiwał wynagrodzenie za pracę to egzekucja powinna być skuteczna.

Witam serdecznie,

Jakieś pięć lat temu zostały zasądzone alimenty na rzecz mojej córki, płatne do 15-go każdego miesiąca. Wg mojej wiedzy i informacji przekazanych przez jej ojca, wynagrodzenie otrzymuje on do 10go każdego miesiąca, stąd zgodziłam się na płatność do 15go, tak aby miał spokojnie czas na ich przesłanie. Niestety alimienty były wpłacane tak, jak ojcu dziecka pasowało,zawsze z opóźnieniem. Pomimo moich próśb sytuacja nie uległa zmianie, w związku z czym w zeszłym roku skierowałam sprawę do komornika. Jako sposób egzekucji wskazałam potrącenie z konta bankowego lub potrącenie wynagrodzenia. Mam świadomość, że komornik pośredniczy w przekazaniu alimentów, w zwiazku z czym mogą one przychodzić z opóźnieniem, natomiast w tym wypadku wynoszą one nawet 10 dni. Zadzwoniłam dzisiaj do kancelarii komorniczej z pytaniem czy dokonano potrącenia za ten miesiąc, odpowiedź brzmiała "nie". Poprosiłam o informację w jaki sposób są potrącane alimenty na co Pani odpowiedziała, że są to dobrowolne wpłaty od dłużnika i dokonuje ich raz 18go, czasami 20go każdego miesiąca. Nie ukrywam, że sytuacja mocno mnie zaskoczyła, bo tak naprawdę skierowanie sprawy do komornika, niczego nie zmieniło i ojciec dziecka dalej wpłaca pieniadze wtedy kiedy chce. Czy w tej sytuacji mogę wystosowac pismo do komornika z ponownym wskazaniem sposobu egzekucji alimentów?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Z tego co napisałaś wynika, że ojciec dziecka nie miał zaległości z tytułu alimentów wobec Ciebie. Sprawę do komornika skierowałaś, na podstawie opóznień regulowania rat alimentacyjnych które płacił po 15-dniu każdego miesiąca. Mogłaś wyjść z inicjatywą, że za każdy dzień opóźnienia naliczasz odsetki według wysokości raty. Zawsze pare złoty miałabyś w kieszeni, dla dziecka (np. na kredki, czy flamastry). A tak to komornik inkasuje między 70zł a 100zł do kieszeni. Co to za interes ? Komornik nie zajął rachunku bankowego, bo nie było takiej potrzeby, nie miał zaległości więc przystał na tym że ojciec płaci po terminie, a dolicza mu odsetki za każdy dzień zwłoki. Komornik dla Ciebie wysyła i dla siebie przytula kasę, i koniec tematu. Jaki proponujesz sposób egzekucji ?

Ostatnia edycja:
Powrót