alimenty na byłą żonę bez orzekania o winie po latacha

• Autor wątku Autor wątku kyrob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kyrob

Użytkownik
Odpowiedzi
30
rozwód mieliśmy bez orzekania o winie chociaż dowodów na jej niewierność było multum. Byłem wtedy w takim stanie psychicznym, że chciałem mieć to za sobą a ona chciała ( wniosła) o rozwód. W akcie rozwodowym były ustalone alimenty na syna i od razu niewielkie na nią bo spodziewałem się, że alimentów proponowanych przezemnie na dziecko nie zaakceptuje i dlatego wkalkulowałem w akcie rozwodowym także na nią bo spodziewałem się, że i tak może o nie wnieść jak sie dowie o możliwości ( teraz widzę, że popełniłem błąd). Już po rozwodzie wypłynęły kolejne fakty ale czy z punktu prawa mają jakąś wartość?
Tak płacę od paru lat, okres 5 lat po którym mogłem wnosić o zaniechanie płacenia alimentów na byłą minął już dawno ale potraktowałem je jako rozszerzenie alimentów na syna.
Syn kończy 18 lat i może pora na jakieś kroki. Nie wiem jakie ma dochody była żona, czy dostała rentę ( sprawa renty z powodu niewypracowania nawet 5 lat z powodu chorób była bardzo ciężka do załatwienia a ona dalej jest poważnie chora). Być może utrzymuje się z alimentów na dzieci i zasiłków. Sytuacja ciężka, chcę się pozbyć obciążeń ale boję się, że mogę pogorszyć i jeszcze zwiększyć swoje obciążenia. Syn ma jeszcze parę lat nauki więc może zostawić to i płacić dalej w ręce jego matki tak jak do tej pory aż się nie usamodzielni?

ponawiam powyższe pytania i dodatkowo mam jeszcze jedno. Jeśli po osiągnięciu syn będzie chciał dalej wpłacania alimentów na konto jego matki czy muszę to udokumentować oświadczeniem i jak to oświadczenie wygląda ( czy jest jakiś wzór)

Powrót