Alimenty na córkę

• Autor wątku Autor wątku karinktonek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karinktonek

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam, obecnie matka dziecka dostaje alimenty i 500+. Córka miesiąca, matka dziecka nie chcę się zgodzić na oświadczenie abym nie płacić za ten miesiąc na córeczkę ,mówi że to nie ona zasądzała alimenty że zrobił to sąd i że nie zamierza podwarzać tej decyzji co w takiej sytuacji mam zrobić .Dodam że miejscem pobytu przez sąd jest przy matce.

Pytanie? I o co chodzi? Córka miesiąc jest u ciebie czy już na stałe?

Nie wiem do kiedy. Chodzi o to czemu ja mam płacić na córkę skoro jest u mnie i matka dziecka nie chce sie zrzec pieniędzy które należą się córce a nie matce dziecka

mówi że to nie ona zasądzała alimenty że zrobił to sąd
Więc wnieś pozew o zniesienie obowiązku alimentacyjnego w stosunku do Twojej osoby (można z datą wsteczną od kiedy córa mieszka z Tobą) i jednocześnie wnioskuj o nałożenie tego obowiązku na matkę dziecka. Miejsce pobytu dziecka też należy uregulować prawnie. Można w jednym pozwie.

Ewentualnie o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności w części odnośnie alimentów należnych za te miesiące, w których córka przebywała z Panem (jeżeli zmiana nie jest trwała).
Reset321 napisał:
zniesienie obowiązku alimentacyjnego w stosunku do Twojej osoby (można z datą wsteczną od kiedy córa mieszka z Tobą)
Można dodać wniosek o zabezpieczenie poprzez zawieszenie egzekucji.

Powrót