Alimenty na dorosłą osobę.

• Autor wątku Autor wątku pols64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pols64

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy osobie zdrowej, która ukończyła 25. rok życia, podjęła kolejne studia w trybie zaocznym oraz deklaruje rejestrację w urzędzie pracy i aktywne poszukiwanie zatrudnienia, mimo braku stałych dochodów, nadal przysługuje prawo do alimentów?
Dodatkowo wskazuję, że pomimo wcześniejszej prośby, osoba ta nie przedstawiła żadnej dokumentacji potwierdzającej powyższe okoliczności, w związku z czym został złożony kolejny wniosek o ich udokumentowanie.

pols64 napisał:
Czy osobie zdrowej, która ukończyła 25. rok życia, podjęła kolejne studia w trybie zaocznym oraz deklaruje rejestrację w urzędzie pracy i aktywne poszukiwanie zatrudnienia, mimo braku stałych dochodów, nadal przysługuje prawo do alimentów?
Zasadniczo nie, chyba że jest osobą z niepełnosprawnością. Trudno jednak podać konkrety bez znajomości wszystkich okoliczności sprawy.

Byrhtnoth napisał:
Zasadniczo nie, chyba że jest osobą z niepełnosprawnością. Trudno jednak podać konkrety bez znajomości wszystkich okoliczności sprawy.
Dziękuje za informację.
Osoba, o której mowa, jest osobą zdrową. O fakcie ojcostwa dowiedziałem się, gdy dziecko miało 15 lat, i od tego momentu zostałem zobowiązany do płacenia alimentów. Do chwili obecnej świadczenia te były przeze mnie regulowane terminowo i bez żadnych problemów.

Po ukończeniu przez dziecko 25. roku życia zwróciłem się z prośbą o potwierdzenie jego aktualnej sytuacji życiowej oraz podstaw do dalszego pobierania alimentów. Wystąpiłem również o przekazanie numeru rachunku bankowego, na który świadczenia mogłyby być kierowane bezpośrednio do osoby uprawnionej- ale otrzymałem tylko informację mailową o sytuacji życiowej.

pols64 napisał:
Wystąpiłem również o przekazanie numeru rachunku bankowego, na który świadczenia mogłyby być kierowane bezpośrednio do osoby uprawnionej- ale otrzymałem tylko informację mailową o sytuacji życiowej.
Ma Pan prawo wnieść o uchylenie obowiązku alimentacyjnego ustalonego wyrokiem od określonej daty - np. od dnia złożenia pozwu albo od daty wcześniejszej. A dalej opcjonalnie w odrębnej sprawie może Pan wystąpić o zwrot alimentów wpłaconych po dniu uchylenia obowiązku alimentacyjnego ustalonym przez sąd.

Powrót