Alimenty na dorosłe dziecko

• Autor wątku Autor wątku wilku7707
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wilku7707

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry. Mój obecny mąż ma 4 dzieci z poprzedniego małżeństwa, na troje ma zasądzone alimenty. We wrześniu tego roku ma mieć sprawę o nie płacenie alimentów za ubiegły rok. Dzieci dostają pieniądze z funduszu a mąż spłaca ile może zaległość do komornika. Dwóch synów jest pełnoletnich i uczących się w szkołach ponadgimnazjalnych , córka ma 23 lata i jest w ciąży , uczy się zaocznie w szkole ŻAK, i od dwóch lat prowadzi wspólne gospodarstwo ze swoim narzeczonym. Jakiś czas temu pracowała ale stwierdziła że nie będzie harować skoro ma narzeczonego który pracuję i ojca który musi na Nią płacić - stąd też decyzja o nauce w.w szkole żeby mieć papier aby otrzymywać alimenty. Mam pytanie - czy alimenty na córkę są uzasadnione ?
Dziękuję z góry za odpowiedź

O tym czy alimenty są należne może zadecydować tylko sąd. Mąż powinien złożyć pozew o zniesienie alimentów z datą wsteczną - ukończenia ostatniej dziennej szkoły. Jako uzasadnienie podać, że córka właśnie założyła rodzinę i wybrała szkołę dla osób pracujących. Podkreślić, że jest zdrowa i posiada możliwości zarobkowe - tutaj dołączyć kilka ofert pracy z lokalnego UP. Podnieść również, że wiek córki wskazuje na to, że gdyby dokładają nalezytycg starań powinna już mieć wyuczony zawód. Wnosić o zabezpieczenie na czas trwania sprawy w postaci zawieszenia obowiązku alimentacji. W pozwie wnosić o zwrot ewentualnie nadplaconych alimentów.

Dziękuje uprzejmie za odpowiedź, choć nadal nie wiem jak postąpić. Mąż nie potrafi logicznie się wysławiać -w obliczu sądu panikuje, nie wie co powiedzieć. Myślałam czy jako żona mogłabym być jego pełnomocnikiem ? Choć od dostarczenia pisma z sądu w sprawie rozprawy alimentacyjnej minęło 7 dni i po tym terminie nie przysługuje prawnik z urzędu. Pomijając tą kwestię- czy mąż powinien złożyć pozew o zniesienie alimentów na córkę teraz przed wrześniową rozprawą czy poczekać na sprawę i decyzję sądu ? Córka o której wspomniałam , ukończyła technikum weterynaryjne w kwietniu 2016 r. i w wakacje wprowadził się do Niej narzeczony. Do tej pory mieszkają w mieszkaniu które jest własnością mojego męża i Jego byłej żony. Była żona zapowiedziała że na sprawę we wrześniu nie przyjedzie bo ma to w nosie a jest powołana na świadka. w sumie większość roku spędza we Włoszech i dwóch synów na które mąż ma zasądzone alimenty- są pod opieką ciotki - siostry byłej żony. Ja już tego nie ogarniam a chciałabym pomóc mężowi. Jeszcze raz serdecznie podziękuje za odpowiedź

Mąż może ustanowić Panią swoim pełnomocnikiem. Niestety raz na rozprawie będzie musiał się wypowiedzieć. Sąd musi To przesłuchać jako stronę, plusem byłoby, jako pełnomocnik będzie Pani mogła też zadawać pytania. Tutaj już mąż nie musi się odzywać.
Pozew złożyć z datą ukończenia technikum, podkreślając, że zdobyła jednocześnie zawód, podkreślić, że jest samodzielna od ponad 12 miesięcy i świadomie założyła rodzinę. Teraz to na niej będzie ciąży obowiązek alimentacji względem jej dziecka. Podczas rozprawy można np. zapytać jak ma zamiar utrzymywać dziecko i spełniać ten obowiązek, podkreślając jednocześnie, że ojciec nie ma obowiązku wspierania wnuków.

Powrót