Alimenty na dorosłe dziecko

• Autor wątku Autor wątku Amagir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Amagir

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

Od 22lat regularnie płacę alimenty na dziecko. Dziecka nie widziałem od 15lat. Mieszka w Anglii najprawdopodobniej. Najpierw płaciłem na konto byłej żony ale po jakimś czasie niby musiała usunąć konto w Polsce.Dostałem prośbę o wpłaty na konto jej matki( zapewne aby mieć socjal w Anglii). Zgodziłem się
1.Pytanie pierwsze czy zaprzestać płacić mogę tylko sądownie ?
2.Czy muszę płacić na konto byłej teściowej? Jak zaprzestanę to gdzie je wpłacać? (W tytule przelewu dwa razy już wpisałem o podanie nr konta córki i dokumenty poświadczające jej studia). Czy mogę nie płacić i czekać na ich odzew? Czy od razu mogę dostać komornika?Nie chce trafić do jakiś BIK
Nie znam adresu córki ani byłej żony.
3.Czy składając pismo do sądu potrzebuje jakieś dane córki. Po pożarze w domu nie posiadam żadnych danych jak pesel. Adres W Anglii jest mi nieznany a ostatniego w Polsce nie pamiętam nr mieszkania(może uda mi się zdobyć)
4.Ostatnie pytanie czy córka musi poinformować rodzica o zakończeniu nauki. Najprawdopodobniej córka nie studiuje. I czy jak na przykład nie studiuje a w momencie podania o zniesienie alimentów zacznie w byle jakie szkole sąd może podważyć wiarygodność?

Pozdrawiam Zbyszek

Ostatnia edycja:
Czy był wyrok sądowy zasądzający alimenty które płacisz teraz czy płacisz je dobrowolnie?

1. Sąd nałożył obowiązek alimentacyjny i jedynie sąd może go znieść.
2.
Czy muszę płacić na konto byłej teściowej?
Nie. Możesz przekazywać córce. Jest pełnoletnia.
Czy mogę nie płacić i czekać na ich odzew?
Odzewem może być wszczęcie egzekucji przez komornika.
Nie znam adresu córki
To masz problem.
Czy składając pismo do sądu potrzebuje jakieś dane córki.
Oczywiście. Dodatkowo powołaj się na sygnaturę sprawy w której sąd nałożył obowiązek alimentacyjny.
Ostatnie pytanie czy córka musi poinformować rodzica o zakończeniu nauki.
Powinna. Nie tylko o zakończeniu ale o rozpoczęciu, przerwaniu, podjęciu zatrudnienia itd. O wszystkim co ma wpływ na pobieranie alimentów. Wynika to z zapisów kodeksu rodzinnego.
jak na przykład nie studiuje a w momencie podania o zniesienie alimentów zacznie w byle jakie szkole sąd może podważyć wiarygodność?
Nie, skoro faktycznie studiuje, to co ma podważać. Natomiast jeśli wcześniej doszło do usamodzielnienia (nie pobierała nauki i była zdolna do podjęcia pracy - nie musiała pracować) to podjęcie nauki przed sprawą o zniesienie alimentów jej nie pomoże. Wnioskował bym by sąd zbadał kiedy ustał obowiązek alimentacyjny. Możesz wnosić o ustanie obowiązku z datą wsteczną tj. z dniem usamodzielnienia. Usamodzielnienie to proces nieodwracalny. Więc nadpłacone alimenty były by do zwrotu.
Najprawdopodobniej córka nie studiuje.
Należy to przynajmniej uprawdopodobnić. Można choćby przez wskazanie, że córka wcale nie informuje Cię o nauce, kontynuowaniu czy postępach. Jako dowód wydrukuj przelewy, gdzie zwracałeś się o podanie tych danych.

karolla0905 napisał:
Czy był wyrok sądowy zasądzający alimenty które płacisz teraz czy płacisz je dobrowolnie?

Tak.Oczywiście.

Reset321 napisał:
2.

Nie. Możesz przekazywać córce. Jest pełnoletnia.

Oczywiście. Dodatkowo powołaj się na sygnaturę sprawy w której sąd nałożył obowiązek alimentacyjny.

2.Nie mam kontaktu nie wiem gdzie mogę wpłacić. Nie znam konta córki.
Czy taki komornik najpierw będzie się kontaktować ze mną czy od razu wejdzie na pensje ?

3.Nie mam takich dokumentów po pożarze.

Nie mam kontaktu nie wiem gdzie mogę wpłacić. Nie znam konta córki.
Ty też masz obowiązek utrzymywania kontaktu z dzieckiem i informowania o istotnych sprawach.
Czy taki komornik najpierw będzie się kontaktować ze mną czy od razu wejdzie na pensje ?
Jaki cel miałby kontakt/informowanie dłużnika przed dokonaniem zajęć? Miałby dać Ci czas na ukrycie majątku? Komornik dokonuje zajęć równocześnie ze wszczęciem egzekucji ( w tym powiadamia o wszczęciu dłużnika). Niektóre zajęcia dokonywane są drogą elektroniczną. Więc zanim dostaniesz pocztą kwity, zajęcia mogą już być dokonane.

Powrót