Alimenty na dorosle dziecko

• Autor wątku Autor wątku annakrauze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annakrauze

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam jestem tutaj nowa i być może nie potrafię dobrze szukać podobnych postów dlatego proszę o informacje. W sierpniu corka skończyła 20 lat w październiku rozpoczyna studia zaoczne ojciec ogranicza się przez całe życie tylko do suchych alimentów. Ostatnia podwyżka miała miejsce 7 lat temu kiedy corka była jeszcze małoletnia. Przez te 7 lat potrzeby córki bez wątpienia wzrosły. Dlatego wobec powyższego corka zamierza złożyć pozew o podwyższenie alimentów. Niestety czuje okropny stres związany z wizyta w Sądzie. Stad kilka pytań
1. Czy jako matka mogę reprezentować córkę na rozprawie?
2. Czy córce jako ze zdecydowała się na studia zaoczne w ogóle należą się alimenty? Zaznaczyć tutaj muszę iż corka nie pracuje na codzień a wybrała studia zaoczne dlatego iż podwinęła jej się noga na maturze i z powodu braku już miejsc na studia dzienne żeby nie tracić roku wybrała naukę zaoczna z możliwością przeniesienie po roku na studia stacjonarne.
3. Jeżeli zdecyduje się złożyć pozew to w pozwie powinno być napisane ze corka wnosi w imieniu własnym czy ze ja wnoszę w imieniu córki skoro mogę ja reprezentować . Z góry dziekuje za odpowiedz

Jakie miała oceny na maturze i jaka srednia ocen na swiadectwie?

Oceny na maturze
J.polski pisemny 46%
J.polski ustny 80%
J polski rozszerzony 65%
J. angielski pisemny 56%
J.angielski ustny 77%
Matematyka 35%
Geografia 37%
średnia ocen ze świadectwa szkoły średniej wynosi 3,88
Tak się zastanawiam jakie znaczenie maja oceny córki do podwyżki alimentów?

Zna ktoś może odpowiedz na powyższe pytania?

Jeśli córka będzie studiować zaocznie, to po co jej alimenty? Ma czas na podjęcie pracy.

1. Możesz reprezentować, jesteście najbliższą rodziną. Co wcale nie oznacza, że sąd nie będzie chciał wysłuchać co ma do powiedzenia wnioskodawca.
2. O tym zdecyduje już sąd. Studia zaoczne są co do zasady dla osób pracujących. Dużo zależy od uzasadnienia pozwu.
3. Składasz pozew w imieniu córki. Czyli będzie powód (dane córki) reprezentowany przez matkę (i jej dane). Pozew zaczynasz - W imieniu powódki wnoszę o .... Stosowne pełnomocnictwo należy dołączyć do pozwu. Wzorów masz od groma w sieci, na stronach sądów również.

Jusia Torpeda napisał:
Jeśli córka będzie studiować zaocznie, to po co jej alimenty? Ma czas na podjęcie pracy.

No przecież napisałam ze corka poprzez poprawkę matury nie załapała się na rekrutacje na studia dzienne dlatego tez zdecydowała pójść na pierwszy rok zaocznie z możliwością przeniesienia po roku na studia dzienne.

pierwszy rok zaocznie z możliwością przeniesienia po roku na studia dzienne.
Z ciekawości, bez matury przyjmują na studia? Czy też chodzi o szkołę średnią - policealną?

wiegol napisał:
Z ciekawości, bez matury przyjmują na studia? Czy też chodzi o szkołę średnią - policealną?

Corka zdała maturę tyle ze miała poprawkowy egzamin maturalny ustny z języka angielskiego. Zdała poprawke z końcem sierpnia dlatego nie dostała się na dzienne gdyż rekrutacja na dzienne zakończyła się w lipcu. Czy naprawdę tak niezrozumiale pisze ?

Jak zostało wcześniej wspomniane, studia zaoczne są dla osób pracujących. Przy odpowiedniej postawie Ojca, wątpię na podniesienie kwoty dotychczas zasądzonych alimentów, już bardziej obniżenie, bądź całkowite zniesienie.

Powrót