Alimenty na dzieci a zobowiązania kredytowe.

• Autor wątku Autor wątku House
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

House

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Sąd przyznał mi alimenty na dzieci. W kwocie 1200 zł przy rozwodzie, pierwsze alimenty wynosiły 750 zł, choć moja pensja się nie zwiększyła, a żony sytuacja materialna nie uległa pogorszeniu wręcz polepszenie. Czy istnieje możliwość aby nakłonić żonę do spłacania wspólnie zobowiązań kredytowych ? Bo w chwili obecnej nie interesuje ją nic jak tylko 10 każdego miesiąca odbiór alimentów. Czekamy na kolejną rozprawę.

Jesli splacil Pan wspolny kredyt lub jego czesc to wystepuje Pan z pozwem o zaplate od ex. Wnosi Pan o polowe splacinej do dnia kwoty, odsetki oraz koszty sadowe. Po uzyskaniu wyroku wskazuje Pan komornikowi rachynek na ktory trafiaja alimenty. Zostanie on zajety i co miesiac po tym jak Pan wplaci kase komornik odzyska Panu czesc zadluzenia.

robinsonik napisał:
Jesli splacil Pan wspolny kredyt lub jego czesc to wystepuje Pan z pozwem o zaplate od ex. Wnosi Pan o polowe splacinej do dnia kwoty, odsetki oraz koszty sadowe. Po uzyskaniu wyroku wskazuje Pan komornikowi rachynek na ktory trafiaja alimenty. Zostanie on zajety i co miesiac po tym jak Pan wplaci kase komornik odzyska Panu czesc zadluzenia.

hola hola jeśli na rachunek wpływają tylko alimenty to guzik dostanie bo kwota alimentów nie przekracza kwoty wolnej od zajęcia

Matka musi miec jakies dochody, przeciez cos musi jesc, gdzies spac itd. Z cala pewnoscia zna Pan jej sytuacje materialna (jakie posiada ruchomosci w mieszkaniu gdzie mieszka). Warto wystapic do komornika i wskazac, aby rozpoczal egzekucje z ruchomosci pod wskazanym adresem. Malo osob posiada faktury imienne na pralke suszarke do wlosow itd aby udowodnic, ze to nie ich majatek.
Taka egzekucje mozna prowadzic kilka razy. Zatem po odczekaniu kilku miesiecy przeprowadza ja Pan ponownie. Dluznicy nie lubia tego typu "czyszczenia" i czesto dziala to jak dobry bodziec do rozpoczecia splacania.

Alimenty na dzieci nie podlegają zajęciu. oczywiście po udowodnieniu, że te środki mają taki właśnie charakter.

Powrót