Alimenty na dziecko chcące uczyć się w DE

• Autor wątku Autor wątku Senth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Senth

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam.
Mam zamiar w wieku 16 lat wyjechać do Niemiec aby podjąć naukę i życie tam.
Dlatego mam pytanie, jakby wyglądała sprawa alimentowa. Mój ojciec pracuje tam, ma umowe na stałe, ile mógłbym od niego tzw" wyciągnąć" aby utrzymywał mnie tam. I czy mogę się starać o wynajęcie dla mnie przez niego mieszkania i opłacania mi go? Na jakiej zasadzie by to wyglądało i gdzie musiałbym złożyć taki wniosek? Ile takie alimenty by wychodziły?
Dziękuje za pomoc.

wszystko zależy od dochodów ojca
do 950€ nie musi tobie nic placic ,tyle musi mu zostać na utrzymanie

Napewno zarabia więcej, ma umowe na stałe, niemiecka firma, nocna zmiana, kindergeld.
Teraz tylko mam pytanie jak mam to załatwić? Przez kogo i gdzie mam się udać, ile bym na to czekał? I co z zakwaterowaniem?

co to znaczy "wyciągnąc od ojca?" nie możesz z nim normalnie się
porozumiec? nie wiem czy jako 16 latek możesz sam mieszkac..

Nie nie moge, zdradził moją mame i zrobił wiele przykrości. Moja decyzja. Z tego co wiem od 16 roku życia można tam samemu mieszkać.

na to potrzebne sa pieniądze ,chyba nie myślisz ze od ojca wyciągniesz minimum 1000€ bo tyle będzie potrzebne

do 25 r życia przy rodzicu bo nie przysługują żadne dodatki

nie ale mysle ze wyciagne wystarczajaco tyle pieniedzy :) i nie chcem z nim mieszkac

Nie myśle, tylko tak mi mówino i to kilka osób. Więc doradźcie mi jak mogę to rozwiązac no alimenty na mnie samego starczą na wyżywienie itp. Ale co z dachem nad głową jakieś bursy? Internaty?

Zadzwon do Jugentamt w miescie, do ktorego chcesz wyjechac i sie zapytaj...

Prawdopodobnie bedziesz musial uzasadnic dlaczego chcesz wyjechac z PL, jesli masz obywatelstwo niemieckie, bedzie pewnie latwiej, jesli nie, to moga byc problemy, bo chcesz mieszkac w kraju, w ktorym mieszka twoj ojciec, ale nie chcesz z nim mieszkac.
No ale to tylko moje domniemania, jak sprawa naprawde wyglada nie wiem...

Powrót