alimenty na dziecko

• Autor wątku Autor wątku jugol218
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jugol218

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam mam pytanie krótkie jak obniżyć alimenty na syna płace 600 zł miesięcznie jest to 1/3 mojego wynagrodzenia . Alimenty chcę obniżyć ponieważ matka mojego syna utrudnia mi kontakty z synem i jednak troszkę ta kwota mnie obciąża miesięcznie . Odwiedzam syna średnio raz w miesiącu ponieważ mieszkamy od siebie ok. 140 km za każdym razem (była) każe się informować na 2 tyg. przed moim przyjazdem co jest nie możliwe gdyż pracuje różnie , jak już przyjeżdżam to i tak szuka wymówki żebym tylko nie mógł z synem się spotkać. Dodam że mam pełne prawa rodzicielskie.

jugol218 napisał:
ponieważ matka mojego syna utrudnia mi kontakty z synem i jednak troszkę ta kwota mnie obciąża miesięcznie
Dwie różne sprawy.

ok rozumiem czyli muszę 2 sprawy załatwić osobno ? to zacznijmy od alimentów jak to rozwiązać ? a utrudnianie kontaktu również jest powodem zmniejszenia alimentów .

Twoim zdaniem utrudnienie kontaktów umniejsza potrzeby dziecka ?

Nie umniejsza ale widzę że pieniążki używa matka na swoje potrzeby a nie dziecka , 600 mogę dawać tzn 300 i jeżeli będzie coś potrzebować będę dokładał . Matka dziecka nie jest na moim utrzymaniu , w dodatku nie pracuje a syn ma już 3,5 roczku więc mogła by zacząć .

Ostatnia edycja:
czyli rozumiem że muszę się udać do radcy prawnego napisać "pozew" czy coś takiego i dopiero wtedy dociekać swego ? tak to się odbywa ?

Powrót