alimenty na koncie rodzica

• Autor wątku Autor wątku pagitago
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pagitago

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Czesc. Nurtuje mnie pewno pytanie. Wplacenie pieniędzy dziecka na konto rodzica powoduje ze to rodzic jest wierzycielem wobec banku o wyplatę tych srodkow. Wystarczy wiec przelać pieniądze dziecka na konto rodzica i co? Przepisy kro o zadządzie majatkiem dziecka są wyłączone? Proszę pomozcie...

Obawiam się że nikt Ci nie odpowie na posta bo nikt nie wie o co Ci chodzi.
Proszę trochę jaśniej.

Może rzeczywiście niejasno sie okresliłem. Podam przykład. Przykładowo dzieciak odziedziczyl mieszkanie ktore następnie zostało wynajęte. Rodzic pieniądze z czynszu odkłada na swoim koncie. Uzbierała sie fajna kwota. I tu pytanie. Czy rodzic musi miec zgode sądu na dysponowanie tymi srodkami, jako ze jest to majatek dziecka, czy też z powodu przetrzymywania tych srodkow na koncie rodzica przepisy kro są wyłączone? Wplacenie pieniedzy dziecka na konto rodzica sprawia przecież ze wierzycielem wobec banku jest rodzic... Podobny problem jest przy alimentach ktore jeden z rodzicow placi na rzecz dziecka na konto drugiego z rodziców. Bardziej jednak interesuje mnie pierwszy przypadek...

Dochód z majątku dziecka powinien być przeznaczony na utrzymanie dziecka. W tym zakresie żadna zgoda sądu nie jest potrzebna. Co innego gdyby rodzic chciał sprzedać nieruchomość należącą do dziecka.
Co do alimentów to nawet na wyroku powinno pisać że płatne do rąk którego rodzica. Też żadna zgoda nie potrzebna na dysponowanie tymi środkami które też powinny być przeznaczone na utrzymanie dziecka. A bywa różnie.

Dziękuję Ci za odpowiedz.

W zwiazku z tym mam jeszcze kilka wątpliwości.
Proszę o odpowiedz, czy stwierdzenia są prawdziwe (z ewentualnym komentarzem, jeśli jest taki konieczny)
Szczególnie istotna jest dla mnie podstawa prawna

1) Zgodnie z 833par.6 kpc dłużnikowi nie zajmujemy alimentów, które otrzymał w gotówce.

2) Zgodnie z 890par.1(1) kpc dłużnikowi nie zajmujemy alimentów, które otrzymał na swoj rachunek bankowy. Jak rozwiązywano ten problem przed wejściem owego przepisu? Wplacone na rachunek alimenty zajmowano?

3) Zgodnie z 890par. 2 i 3 kpc dłużnikowi nie zajmujemy środków na rachunku, które ma on wypłacić tytułem alimentów na uprawnionych.

4) Powyższe przepisy nie dotyczą sytuacji kiedy na rachunek dłużnika wpływają alimenty na jego dziecko. Tak wynika mi z orzecznictwa. Znalazłem też, że celem uchronienia alimentów dziecka najlepiej jest założyć na dziecko rachunek bankowy, ewentualnie alimenty pobierać przekazem pocztowym. Znalazłem tez, że rodzic może chronić należące do dziecka alimenty na podstawie 841 kpc. i tu pojawia się moja wątpliwość. Przepis art 841 kpc stosujemy, gdy zajęto prawo należące do osoby trzeciej. Zajęta wierzytelność bankowa należy do rodzica. To rodzic jest wierzycielem wobec banku. Dziecko ma oczywiście wierzytelność ale do rodzica. Dlatego więc stosowany jest przepis art 841 kpc skoro zajęta wierzytelność nie należała do dziecka (a do rodzica?).

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi i bardzo prosiłbym o wyjasnienie wskazanych przeze mnie wątpliwości. Nie chcę zakładać nowych wątków, aby nie zasmiecac forum, stąd w tym miejscu formułuję pytanie

Powrót