Alimenty na moje konto-pełnoletni

• Autor wątku Autor wątku czechu9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czechu9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam!

Jestem pełnoletni uczę się w Liceum zaocznie chciałbym dostawać alimenty na moje konto( nie z chęci kupowania pierdół albo innych rzeczy)Czy jest to możliwe i jakie kroki trzeba podjąć? Alimenty dostaję od Ojca obecnie przechodzą przez ZUS na konto mojej matki. Proszę o pomoc.

Nie wiem jaki kontakt masz z ojcem, ale zanim np. podejmiesz kroki prawne, porozmawiaj z Nim. Może zgodzi się sam, żeby pieniążki przelewać bezpośrednio na Twoje konto.

No właśnie problem w tym , że kontakty z ojcem mam bardzo napięte.Jak słyszą jego nazwisko w sądzie to już mają dość...Także forma porozumienia raczej nie wchodzi w grę.No tak kroki prawne , ale właśnie jakie?

Proszę złożyć wniosek do sądu, w którym alimenty były zasądzone. Wystarczy w takim wniosku uzasadnić, że jest się pełnoletnim i chce, aby pieniądze wpływały na konto.

Aha i jeszcze dwie sprawki do Was. Jak się pisze taki wniosek? Może ktoś by miał taki wzór? i Druga sprawa czy do tego przyznania mi alimentów potrzebna jest jakakolwiek rozprawa w sądzie? Będę kolejny raz wdzięczny za pomoc.

Powrót