Alimenty na ojca

• Autor wątku Autor wątku Ukapuka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Ukapuka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Jest prowadzona sprawa w Sądzie przeciwko mojemu ojcu który znęcał się nad całą rodziną psychicznie i fizycznie. Wiem że rodzic może ubiegać się od dziecka alimentów na siebie. Czy jest jakakolwiek możliwość aby "wyprzedzić" jego ruch i wystosować pismo aby nie miał możliwości zarządzać ode mnie alimentów ? Pozdrawiam

Witam,
A czy można "wyojcowić" ojca? Udowadniając że nie brał on udziału w wychowaniu, nie płacił alimentów i nie utrzymywał kontaktu? Nie boję się tyle o alimenty, ile o opłaty związane z Domem Pomocy Społecznej, gdzie być może ojciec się znajdzie.

grażka grażka napisał:
Witam, A czy można "wyojcowić" ojca? Udowadniając że nie brał on udziału w wychowaniu, nie płacił alimentów i nie utrzymywał kontaktu? Nie boję się tyle o alimenty, ile o opłaty związane z Domem Pomocy Społecznej, gdzie być może ojciec się znajdzie.
Mial zasadzone alimenty?Czy placil,czy placilo FA(jego dlug).

Skoro ktos twierdzi,ze ojciec nie placil alimentow,to powinien miec dowod na to,ze byly zasadzone i nieplacone.Jezeli FA placilo alimenty,to dziecko je otrzymywalo,a dlug musi ojcic splacic do FA.

Nadal nie widzę związku w kontekście alimentów od dziecka na ojca.

Flicka napisał:
nie widzę związku w kontekście alimentów od dziecka na ojca.
Ja też. Tym bardziej w kontekście opłaty za DPS.
Wygląda na to, że Orzeszki tworzy własne przepisy i na dodatek ich interpretację :)

Oplaty za DPS nie maja (jak sie nie myle)nic wspolnego z alimentami.Do tej pory niealimentacja dziecka nie zwalniala tegoz dziecka z doplat za DPS,ale znaczenie mialy dochody (dziecka).Inaczej sprawa wyglada z alimentami.Prosze nie mylic pojec.
Jezeli mowimy,ze ojciec nie lozyl na utrzymanie,musimy to udowodnic.Jezeli lozyl,ma prawo w przyszlosci takze do alimentow(jezeli bedzie w niedostatku).

orzeszki napisał:
Jezeli lozyl,ma prawo w przyszlosci takze do alimentow(jezeli bedzie w niedostatku).

Typowe puste wnioskowanie. Jeśli "nie łożył", to też ma potem prawo do alimentów.

orzeszki napisał:
Jezeli lozyl,ma prawo w przyszlosci takze do alimentow(jezeli bedzie w niedostatku).
Orzeszki, naprawdę tworzysz własne przepisy. Niedostatek jest tu - owszem - przesłanka konieczną, ale wcale nie jedyną z koniecznych...

Powrót