Alimenty na ojca

• Autor wątku Autor wątku flintvcode
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flintvcode

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Hej, pare lat temu ojciec pozwał mnie do sądu żebym nie zmuszał go do płacenia alimentów na mnie po skończeniu szkoły - no spoko zgodziłem się. Teraz chciałbym zrobić to samo tylko w drugą stronę czyli żebym ja nie musiał płacić mu alimentów w razie czego. Da się takie coś załatwić? żyjemy jak żyjemy 'pomagamy sobie' ale on lubi wypić, a ja chce mieć to na papierku żeby w razie akcji 'W' niczego ode mnie nie brał

Teraz chciałbym zrobić to samo tylko w drugą stronę czyli żebym ja nie musiał płacić mu alimentów w razie czego.
Czyli chcesz znieść obowiązek alimentacyjny który nie został jeszcze nałożony?
Da się takie coś załatwić?
Nie. Skoro ojciec na Ciebie łożył, to i Ty możesz łożyć na ojca.
ojciec pozwał mnie do sądu żebym nie zmuszał go do płacenia alimentów na mnie po skończeniu szkoły - no spoko zgodziłem się.
Nie od Twojej zgody to zależało. Usamodzielniłeś się, więc sąd nie miał wyjścia i musiał znieść.

wiegol napisał:
Czyli chcesz znieść obowiązek alimentacyjny który nie został jeszcze nałożony?
Tak, im wcześniej tym lepiej
Nie. Skoro ojciec na Ciebie łożył, to i Ty możesz łożyć na ojca.

Nawet mi się to nie śni, żeby płacić na niego

Nie od Twojej zgody to zależało. Usamodzielniłeś się, więc sąd nie miał wyjścia i musiał znieść.

Od mojej zgody to zależało bo się pytał sąd czy chce :)

flintvcode napisał:
Tak, im wcześniej tym lepiej
Nie ma takiej możliwości

flintvcode napisał:
Nawet mi się to nie śni, żeby płacić na niego

Cóż, jak sąd wyda wyrok, to będzie to nie tylko snem, ale i rzeczywistością. Skoro on płącił na ciebie alimenty, to jak on popadnie w niedostatek, to będziesz miał obowiązek go alimentować

flintvcode napisał:
Od mojej zgody to zależało bo się pytał sąd czy chce :)

Sąd tylko się pytał, czy zgadzasz się z wnioskiem. Gdybyś się nie zgodził, to wydałby normalny wyrok, prawdopodobnie taki sam- znoszący obowiązek alimentacyjny.

Powrót