Alimenty na ojca

• Autor wątku Autor wątku arty82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arty82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry
Mam podejrzenie, że mój ojciec może chcieć ode mnie alimentów. Obecnie ojciec mieszka w moim domu, który odziedziczyłem od mojej mamy (ojciec zrzekł się dziedziczenia bo ma spore długi) chciałem aby po śmierci jego żony miał dach nad głową - mieszka tam sam i doprowadził dom do ruiny, nie chodzi mi o stan techniczny, jego pies w pokoju wyróżnia się na podłogę, wszystko jest brudne i zniszczone, gdy nie pracował sprzedał kilka maszyn rolniczych z podwórka bez mojej wiedzy - sam mieszkam z żoną i dzieckiem u teściów a do ojca mam 400 km więc daleko. Ojciec całe życie nadużywał alkoholu mnie praktycznie utrzymywali dziadkowie.
Ojcu brakuje roku do emerytury, obecnie zarabia minimalną krajową więc komornik nic mu nie zajmuje - sytuacja się zmieni gdy będzie miał emeryturę. Czy z racji tego, że komornik zajmie mu cześć emerytury ojciec może żądać alimentów ode mnie?
Ostatnio wspomniał, że na jesień chce się wprowadzić, zaczął się ostatnio leczyć i jest na chorobowym. Czy mając emeryturę pomniejszoną przez komornika (długi ojca) można mówić o niedostatku? Dodam, że ojciec niegdy nie miał i nie ma żadnego majątku, wszystko czego się dotknie to niszczy (zniszczył ciągnik rolniczy, który ja teraz naprawiam).
Czy może wystąpić do sądu o eksmisje ojca, ojciec w ogóle nie liczy się z moim zdaniem, taki styl życia mu bardzo odpowiada.

Dziękuję za pomoc i odpowiedzi
Pozdrawiam

Powrót