Alimenty na pełnoletnią córkę

• Autor wątku Autor wątku kropelka22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kropelka22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Sprawa jest skomplikowana - przynajmniej mi się tak wydaję, ale mam nadzieję, że ktoś będzie umiał mi pomóc i doradzić.

Mój ojciec jakieś 2-3tygodnie temu dostał pismo z sądu, że będzie rozprawa dotycząca alimentów na córkę (20l.) - a moją siostrę. Ma on płacić na jej utrzymanie. siostra studiuje dziennie i wynajmuje mieszkanie w tamtej miejscowości. koszt wynajęcia jej mieszkania to 330zł. plus jakieś koszty związane z jedzeniem i np zeszytami na studia.
Rodzice od miesiąca są w separacji, ale tak na prawdę nie żyją już ze sobą jakieś 6 lat. Więc moja siostra jest od tego czasu na utrzymaniu matki, a ja na utrzymaniu ojca. co prawda mieszkamy wszyscy razem w jednym mieszkaniu, ale matka razem z pełnoletnią pracującą siostrą (24l.) zajmuje osobny pokój (i siostra ta która studiuje przyjeżdża tylko na weekendy), a ja (21l.), mój ojciec i mój nieletni syn(6 miesięcy) osobny pokój. Przez ostatni rok (do 2 lipca 2012) miałam pracę - ale niestety musiałam z niej zrezygnować by zająć się synkiem po urlopie macierzyńskim. Samotnie wychowuję dziecko ponieważ nie jestem z ojcem dziecka w żadnym związku. dostaję od niego na synka 300 zł miesięcznie (nie są to alimenty ustanowione przez sąd), ale niestety jest to za mało i mój ojciec próbuje nam jakoś pomóc. Zarabia on 1500 zł brutto, a moja matka 1920zł brutto. miesięczne rachunki to jakieś 300-400zł plus dojazd do pracy 200zł. czyli mojemu ojcu zostaje na rękę 600-700zł miesięcznie. Czy w takim razie Sąd może mojemu ojcu zasądzić jakieś alimenty na młodszą siostrę?? Jeśli tak to jaka to może być kwota?
Czy sąd w ogóle weźmie to pod uwagę, że mój ojciec mnie utrzymuje i pomaga w utrzymaniu synka?
dodam że matka gdy chodziłam do szkoły nie dawała mi żadnych pieniędzy na książki zeszyty itp,a w ciąży mogłam liczyć tylko na pomoc ojca- dostawałam od niego pieniądze na badania, witaminy itp.

Bardzo proszę o pomoc :(

Alimenty od ojca na uczące się dziecko mogą być zasądzone. To że ojciec utrzymuje ciebie nie ma znaczenia to jego dobra wola. Powinnaś już sama się utrzymać. Dziecko do żłobka, opiekunki a Tobie radzę szukać pracy.

utrzymywałam się przez rok ponieważ tyle pracowałam - dłużej nie mogłam. siostra może iść na studia zaoczne a w między czasie pracować. niestety pochodzę z małej miejscowości żłobka nie ma - nianie chcą zarabiać 1600-1800 więc nie ma sensu pracować i zarabiać 1500 brutto i jeszcze dokładać do niani, a najbliższy żłobek znajduje się 20km w jedną stronę.

może iść ale nie musi, nikt jej nie zmusi... Nie jest w stanie sama się utrzymać będąc na studiach dziennych.

i nie zapomnij, że studia zaoczne są płatne; zabiegaj o wyższe świadczenia na dziecko, może pora sądownie ustalić alimenty, co 300 zł to trochę mało

Powrót