M
Makapaka95
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 14
Witam w maju tego roku skonczylem szkole - technikum, zdalem mature. Moj ojciec stwierdzil ze skonczylem szkole i ze nie musi juz placic alimentow. Uswiadomilem go ze nadal musi placic alimenty poniewaz ma je zasadzone wyrokiem sadu, a ponadto status ucznia posiadam do 30 wrzesnia. Mimo wszystko nie chcial placic. W zwiazku z tym zlozylem wniosek do komornika. Alimenty od tamtej pory sciagane byly przez komornika poniewaz ojciec nie placil wgl. alimentow. Zamierzalem podjac studia, jednak obecna sytuacja i wiele innych czynnikow spowodowalo ze podejme nauke dopiero w przyszlym roku. Obecnie szukam pracy, ojciec juz sklada wniosek do sadu o umozenie alimentow i dzwonil do mnie zebym wycofal wniosek egzekucyjny od komornika, bo alimenty juz mi sie nie naleza, a to co bedzie placil to i tak bede musial mu oddac. Chcialem sie teraz dowiedziec jak jest w rzeczywistosci. Czy alimenty prawnie juz mi sie nie naleza kiedy skonczylem szkole i aktualnie, zaznaczam aktualnie nie bede sie uczyc. Tak jak wspomnialem zamierzam podjac nauke dopiero w przyszlym roku. W tym momencie szukam stalej pracy, stalego zatrudnienia. Dorabiam gdzie sie da na chwile obecna ale nie jestem w stanie z tego samodzielnie sie utrzymac, mieszkam z matka. Ponadto choruje na astme oskrzelowa i mam orzeknieta grupe inwalidzka 2 stopnia, co sprawia ze nie jestem w stanie pracowac w kazdej pracy. Czy alimenty juz mi sie nie naleza? Czy powinienem wycofac wniosek egzekuzyjny od komornika? Czy jezeli bylaby taka sytuacja ze musialbym oddawac ojcu aliment za dany okres od pazdziernika do dnia rozprawy i np. na tej rozprawie sad orzeklby ze nie naleza mi sie alimenty i musialbym oddawac alimenty to w kwocie takiej jakie otrzymywalem ? np. 200 zl jesli tyle mam zasadzone? Czy 200 zl + oplaty jakie pobiera komornik? Dzwonilem do kancelarii i kobiera przez telefon (zapewne sekretarka) powiedziala mi jesli teraz bede pobierac alimenty mimo iz sie nie ucze, to ojciec moze zrobic mi sprawe o wyludzenie. Bardzo prosze o pomoc. Z gory dziekuje.