Alimenty na rodziców - dobrowolne

• Autor wątku Autor wątku polki123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polki123

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Witam,
Jak wygląda sytuacja, jeśli chciałbym dobrowolnie płacić alimenty na swoich rodziców ? Przeze mnie musieli sprzedać dom, aby pokryć część mojego zadłużenia i przeprowadzić się do mniejszego mieszkania, a teraz jeszcze mają do spłaty kilka mniejszych kredytów. Były to moje błędy, ale rodzice chcieli mi pomóc. Ja dalej mam jeszcze mnóstwo długów i komorników (efekty destrukcyjnego hazardu) Czy teraz podpisując u notariusza akt odnośnie płacenia na nich alimenty wszystko co ponad najniższą krajową pensję będzie na spłatę alimentów dla rodziców ?

Zapoznaj sie z art 300 kk

Tak tylko moi rodzice przeze mnie ponieśli jeszcze większe straty finansowe niż dłużnicy i jak najbardziej można to udokumentować. Zostali z kredytem do spłaty.

I naprawdę nie chodzi mi tutaj o unikanie spłat dla wierzycieli, ale zdaję sobie sprawę, że rodzice potrzebują tych pieniędzy. Także zastanawiam się, czy akt notarialny podpisany u notariusza spowoduje, że w pierwszej kolejności wszystko co ponad minimalne wynagrodzenie do kwoty np. 500 zł będzie przekazywane rodzicom ? A wszystko co wyżej dla wierzycieli.

Powrót