W
Wiola_89
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, mam pytanie odnośnie alimentów na rodziców. Razem z mężem mieszkamy od kilku lat w Anglii (mąż uzyskał brytyjskie obywatelstwo), oboje pracujemy na pelen etat i splacamy kredyt hipoteczny. Rodzice męża mieszkają w Polsce i jak sie niedawno okazało mają zaciągnięte kredyty w kilku bankach i dlugi opiewające na kwotę około 100tys zł. Dodam, że oboje są alkoholikami i nie pracują. Matka dostaje emetyturę około 1800zl, ale jak twierdzi na życie im ta kwota nie wystarcza, o splaceniu kredytów nie wspominając. Posiadają wlasne mieszkanie w malej miejscowosci warte ok 100tys zl. Nie jesteśmy w stanie pomóc im w uregulowaniu tak wysokiej kwoty kredytu (dodatkowo obawiamy sie czy nie zaciagną kolejnych), a odsetki rosną.
I tutaj pojawia sie moje pytanie - czy bedziemy zmuszeni do placenia alimentow na nich w związku z istniejącą sytuacją i pomimo zamieszkania w innym kraju? Czy jesli komornik przejmie ich mieszkanie ma prawo ich wysiedlic na przyslowiowy bruk czy moga starac sie lokal zastepczy?
I tutaj pojawia sie moje pytanie - czy bedziemy zmuszeni do placenia alimentow na nich w związku z istniejącą sytuacją i pomimo zamieszkania w innym kraju? Czy jesli komornik przejmie ich mieszkanie ma prawo ich wysiedlic na przyslowiowy bruk czy moga starac sie lokal zastepczy?