Alimenty na studiującą córke,

• Autor wątku Autor wątku an.szylin@gmail.com
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

an.szylin@gmail.com

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
szukam odpowiedzi na kilka pytań
moja córka ma 22 lata i jest pracująca i studiująca osobą ,nie mamy kontaktu ze sobą ale jednak niedawno sie odezwała do mnie spowodu mojej zaległości w placeniu alimentów co zakonczyło sie spotkaniem i rozmową.
Oficjanie mam dokument ze po 1 -szym semestrze jesień 2021przeniosła sie ze szkoły państwowej na prywatną o całkiem innym kierunku ,wnosze ze ta opreacja kosztowała utrace całego roku ,na nowym kierunku edukacja miała trwać od 03.22 do 03.27 na pytanie o odukomentowanie przebiegu nauki do 07.2024 dostałem odpowiedź ,że niestety nie posiada takiegoż pozatym na legitymacji studenckiej widnieje data wydania wiosna 2023 co wzbudziło to moje podejrzenie ,że naukę dopiero zaczęła od tej daty ,nagle zaczęła sie tłumaczyć ze stara zgubiła .
Pytanie1
-czy jestem zobowiązany zapłacić za czas od daty na dokumecie za lata od jesień 2021 do wiosna 2023 skoro ona nie potrafi mi pokazać dokumentu ,że faktycznie studiowała w tym okresie?
Pytanie2
-czy taka jej postawa uzasadnia o wnioskowanie w sądzie o zakonczenie obowiazku alimentacji ?
dziekuje

Alimenty zasądzone przez sąd? To póki nie są zniesione to musisz płacić zgodnie z wyrokiem. Jeśli uważasz że są podstawy do zniesienia obowiązku to zjadasz pozew do sądu.

Samo studiowanie nie oznacza uzasadnionego kontynuowania edukacji. Napisał Pan, że córka pracuje - to już może być argument do uchylenia lub obniżenia alimentów (oba żądania można zawrzeć alternatywnie w jednym pozwie) ale to też zależy od sytuacji. Jeżeli jest to praca całoroczna na pełny etat (lub przy umowie zlecenia w wymiarze godzin przybliżonym do etatu) lub też na ułamek etatu ale z wynagrodzeniem pozwalającym na samodzielne utrzymanie to obowiązek prawdopodobnie zostałby uchylony. Nawet jednak gdyby pana córka z własnego wyboru nie pracowała ale uczyła się w trybie zaocznym lub wieczorowym to także jest argumentem za obniżeniem lub uchyleniem obowiązku. Ponadto może Pan wnosić o obniżenie/uchylenie jeżeli pana sytuacja finansowa nie pozwala na nakłady alimentacyjne w dotychczasowej wysokości. W pozwie o uchylenie obow. alimentacyjnego może Pan wnosić o zabezpieczenie przez zawieszenie lub obniżenie obowiązku na czas trwania sprawy.

witam dziekuje za odpowiedzi ale interesuje mnie jeszcze jedna kwestia a mianowicie jak wygląda egzekwowanie nienanależnie pobranych alimentów od córki studenki ,która jak podejrzewam rok 2021 i 2022 nie ukończyła zaliczeniem -oczekuje od niej w tym zakresie danych .Dziekuje

W celu uzyskania zwrotu w tej sytuacji pierwszy w kolejności byłby pozew o uchylenie obow. alimentacyjnego. Potem oddzielna sprawa o zwrot na podstawie przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu.

Powrót