Alimenty- nie zgadzam się na umorzenie

• Autor wątku Autor wątku Karolinaxp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolinaxp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Mam 26 lat i od 3 mieszkam za granicą. Do 21 roku życia dostawalam 200 zł alimentów z funduszu alimentacyjnego gdyż mój ojciec nie był w stanie mi płacić, w wyniku czego rósł mu dług u komornika i skarbu państwa. W dniu dzisiejszym dostałam wezwanie na rozprawę sądową w celu umorzenia długu (ojciec domaga się umorzenia od dnia w którym skończyłam 18 lat mimo że do 23 roku życia bez żadnej przerwy uczyłam się). Na umorzenie się nie zgadzam, problem w tym że nie wiem czy moje stawiennictwo na rozprawie jest obowiazkowe. Do miasta rodzinnego mam ponad 600 km do tego pracuje i ciężko wygospodarować mi dzień wolny A urlop dawno za mną.

Proszę o pomoc, czy coś mogę w tej sytuacji zrobić nie będąc na miejscu tylko listownie?

Na wezwaniu stawiennictwo jest obowiązkowe?
dostałam wezwanie na rozprawę sądową w celu umorzenia długu
Coś kręcisz. Sąd nie zajmuje się umarzaniem długów ani w stosunku do FA, ani do Twojej osoby. Obstawiam, że chodzi o uchylenie obowiązku alimentacyjnego z datą wsteczną.

Karolinaxp napisał:
Proszę o pomoc, czy coś mogę w tej sytuacji zrobić nie będąc na miejscu tylko listownie?

Jeżeli dostałaś wezwanie to stawić się musisz. Gdybyś nie musiała, dostałabyś zawiadomienie. Jeżeli zaś musisz się stawić, pracodawca ma obowiązek udzielić Ci dnia wolnego.

Ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. Kodeks pracy (Dz.U. z 2018 r. poz. 917)
Art. 298(2) Minister Pracy i Polityki Socjalnej określi, w drodze rozporządzenia, sposób usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz zakres przysługujących pracownikom zwolnień od pracy, a także przypadki, w których za czas nieobecności lub zwolnienia pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia.

Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 15 maja 1996r., w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielenia pracownikom zwolnień od pracy (Dz.U. 1996 nr 60 poz. 281).
§ 6. Pracodawca jest obowiązany zwolnić pracownika od pracy na czas niezbędny do stawienia się na wezwanie organu administracji rządowej lub samorządu terytorialnego, sądu, prokuratury, policji albo organu prowadzącego postępowanie w sprawach o wykroczenia.

Ostatnia edycja:
Nie wiem jak się to przekłada na niemieckie prawo, czy sąd zwróci mi za koszty dojazdu? Jak wroce do domu postaram się przepisać to pismo i je tutaj wstawić.

Powrót