Alimenty Niemcy

• Autor wątku Autor wątku Agnieesszka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieesszka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Po uzgodnieniu z mężem mamy zastosować miedzy nami separacje. Orientowałam się trochę w tym temacie , mąż ma się wyprowadzić z mieszkania.
Pytanie to :
jak nazywa się urząd do którego muszę wnieść sprawę o alimenty dla syna i dla mnie . ( Od urodzenia syna nie pracuje ) .

I jeśli jestem w błędzie proszę o doinformowanie :

Po złożeniu wniosku o alimenty zamierzam udać się do miasta o dofinansowanie do mieszkania

Najprawdopodobniej będę musiała zmienić mieszkanie na mniejsze aktualnie mam 75 m2 (na mnie i syna jest to za duże mieszkanie).

I czy mąż jest w 100 procentach zobowiązany do płacenia na nasza 2 alimentów ? (Ma stała prace)

I jak to wygląda dokładnie krok po kroku jeżeli ktoś wie proszę o informacje .

Syn w styczniu kończy 4 lata. Od września poszedł do przedszkola . Mieszkamy w Niemczech 3 lata . Ja aktualnie tak jak umawialiśmy się mam iść do szkoły językowej. Wstrzymuje dalsze załatwianie jej ze względu na zaistniała sytuacje.

Nie wiem od czego to zależy i czym się kieruje osoba wydajaca decyzję w sprawie WG i ewentualnej zamiany mieszkania na mniejsze. W ubiegłym roku miałam cięższy okres w życiu, skladalam wniosek o WG i również 'znajomi' mówili, ze będę musiała szukać mniejszego metrażu ( wówczas wynajmowalam 70 mkw z dwuletnią córka). Mieszkania zmieniać nie musiałam, dofinansowanie otrzymałam bez problemu, mało tego moja przyjaciółka jest w trakcie rozwodu, zgłosiła się do spółdzielni i pani tam pracująca powiedziała jej, ze będą szukać dla niej trzypokojowego mieszkania, bo zarówno moja przyjaciółka jak i jej córka potrzebuja oddzielnych sypialni i jednego wspólnego salonu. Być może te różne uregulowania zależą od landu, w którym się mieszka? W moim przypadku to NRW.

Witam, ja z kolei mam problem tego typu- Mieszkalam w polsce i na dziecko dostawalam alimenty w zlotowkach na polskie konto. Od tego miesiaca ojciec przestal placic, a mieszkamy juz w Niemczech od czerwca br. Jak wyglada sprawa z zalozeniem wniosku o podwyzszenie alimentow, czy zalozenie sprawy o nie placenie u komornik? Dodam ze ojciec mieszka i pracuje w Angli. Wiem ze moge sprawe o alimenty przeniesc na grunt Niemiecki, ale potrzebuje potwierdzenia i informacji jak zaczac i gdzie? Bardzo prosze o pomoc.

Powrót