alimenty od babci wnuka

• Autor wątku Autor wątku Jasmines
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jasmines

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Sprawa o alimenty od babci. Zostal wydany wyrok o alimenty od babci. Babka nie była na rozprawie. Prawdopodobnie wynajmuje w mieście mieszkanie bo tam pracuje a pozew był wysłany na wieś bo jesttam zameldowana i ma tam gospodarstwo. Wiedziała o sprawie wiec prawdopodobnie specjalnie nie odbierała awiza z sądu. Wyrok jest Nie prawomocny.ma na odwołanie 14 dni. Co w sytuacji jeśli się nie odwoła i alimenty zostaną ściągane z pensji???
Dodam że od przeszło roku dziecko nie dostaje żadnych alimentów bo ojciec dziecka był nie wypłacalny od ponad roku. Komornik działał bezskutecznie.

babcia jest emerytką? prowadzi własną firmę? pracuje na umowie o pracę?

Pracuje . Ma umowę o pracę.
Dodam że pracuje w tym samym zakładzie co ja z tym ze nie utrzymujemy kontaktu ,zresztą rzadko ja widzę. Od jakiegoś czasu jestem na l4 a tylko informowała ja ze jeśli jej syn nie będzie płacił to założę jej sprawę o alimenty.

jeśli babcia nie odwoła się, to wyrok się uprawomocni i babcia będzie takim samym dłużnikiem alimentacyjnym jak każdy inny. Albo płaci dobrowolnie tyle ile napisano w wyroku albo komornik zajmie jej 60% wynagrodzenia za pracę (nie ma kwoty wolnej od zajęcia), oprócz tego zajęcie majatku takiego jak rachunki bankowe hipoteka na nieruchomości itd. itp.

A jeśli nie złoży odwołania a pozniej zacznie jej ściągać komornik. Może złożyć apelacje z tłumaczeniem ze tam nie mieszka,nie przebywa?
Dodam że jest tam zameldowana,ktoś tam jest i zajmuje się gospodarstwem i powiadamia o ewentualnych listach.

Jasmines napisał:
Dodam że jest tam zameldowana,ktoś tam jest i zajmuje się gospodarstwem i powiadamia o ewentualnych listach.
jak już dojdzie do egzekucji to wtedy odwoływanie się niewiele daje. Po pierwsze ludzie nie wiedzą jak się za to zabrać, więc piszą skargi na komornika (a to nie jest powód do skargi, o czym nie wiedzą).

Teoretycznie babcia może się bronić, ale prawdopodobieństwo że jej obrona będzie skuteczna jest poniżej 10%.

Powrót