Alimenty od księdza

• Autor wątku Autor wątku Fox Mulder
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fox Mulder

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Pytanie całkowicie poważne : czy ktoś zetknął się w praktyce z sądową sprawą o alimenty od księdza?
Wedle różnych szacunków kilka-kilkanaście procent księży ma dzieci, zastanawia mnie czy są problemy z wyegzekwowaniem od nich alimentów. Pensje są chyba niewielkie (zdaje mi się że księża dostają coś w rodzaju kieszonkowego). Poza tym jak np. ocenić możliwości zarobkowe np. kleryka (teoretycznie najczęściej młody zdrowy mogący zarabiać, gdyby pracował poza kościołem, ale w praktyce nie zarabia), proboszcza, czy księdza na misji?

Zależy czy dany ksiądz jest zakonnikiem czy jest księdzem świeckim... Od zakonnika będzie ciężko a alimenty, bo on raczej nic nie zarabia i nic nie posiada.:)
Jeśli chodzi o księdza świeckiego to myślę, że ciężko będzie określić jego dochód... bo przecież od kolędy, pogrzebu, wesela czy chrztu nie płaci nic a ludzie dają co łaska... W takim przypadku pewnie zostaną ustanowione jakieś niskie alimenty... a jak płacił nie będzie to (nie jestem pewien czy dalej istnieje) fundusz alimentacyjny będzie płacił, w pierwszym przypadku pewnie też :) A co do misjonarza to oni płacą tylko jak bobas zmajstrowany na misjonarza <lol> A tak serio to ciekawe by było, ale myślę, że takie przypadki się nie zdarzają, bo dzieciaki księży zazwyczaj żyją w dobrobycie :):):) Pozdrawiam

Cześć
martinezd napisał:
...Od zakonnika będzie ciężko a alimenty, bo on raczej nic nie zarabia i nic nie posiada.:)...
... co nie zwalnia go z obowiązku czynienia starań aby wywiązać się z obowiązku.
Z poważaniem
Mateusz

Kieszonkowe chyba sobie żartujesz oni maja więcej niż ludzie dobrze zarabiający w naszym kraju. Ciekawe ile by na tacy zebrali w intencji alimentów dla swojego dziecka.

Powrót