Alimenty od matki z którą nie mam kontaktu

• Autor wątku Autor wątku monis21ia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monis21ia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Gdy miałam 2 lata moi rodzice rozwiedli się. Sąd wykonywanie władzy rodzicielskiej nade mną przyznał mojemu ojcu natomiast moją siostrą opiekowała się matka. Ojciec utrzymywał kontakty z moją siostrą, zabierał ją systematycznie do nas do domu, jeździła z nami na wycieczki itd. natomiast moja matka nie utrzymywała ze mną żadnego kontaktu, nigdy nic od niej nie dostałam. Obecnie mam 21 lat, studiuję dziennie, ale w szkole prywatnej dlatego muszę opłacac czesne (195 zł miesięcznie). Mój tato zarabia około 3000 zł miesięcznie, ale ciężko jest się nam utrzymac ponieważ ojciec kupił mi mieszkanie, które dostane po ukończeniu szkoły i spłaca kredyt hipoteczny. Moja matka wyszła ponownie za mąż, ma z tego małżeństwa 2 dzieci. Wspólnie z mężem zarabiają około 6000 zł miesięcznie. Od mojej biologicznej siostry wiem, że matka ma komornika na swojej pensji. Dodam, że siostra nie jest już na utrzymaniu matki ( wyszła za mąż i nie uczy się ). Czy w związku z tym mogę wnieśc pozew do sądu o przyznanie mi alimentów od matki i czy sąd mi je przyzna?

Spróbować nie zaszkodzi. Cokolwiek napiszemy i tak nie wiadomo co zdecyduje Sąd. Spisz wydatki.

Powrót