alimenty od ojca.

• Autor wątku Autor wątku weronciak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

weronciak

Użytkownik
Odpowiedzi
134
Witam, mam pewien problem. W wieku 18 lat rzuciłam szkołę i mój ojciec nie wysyłał mi alimentów, to zrozumiałe. Teraz zapisałam się ponownie do szkoły zaocznej i chciałabym zapytać czy jest możliwość odzyskania alimentów? bardzo proszę o odpowiedzi. :)

Ojciec powinien zlozyc pozew o zniesienie. Jesli nie zrobil tego kiedy przerwala Pani nauke nic nie stoi na przeszkodzie. Powinien to zrobic teraz i wnosic o ustanie obowiazku z data wsteczna. Szkola zaoczna jest dla osob pracujacych, samodzielnych finansowo (poniewaz szkoly te sa odplatne). Posiada Pani i mozliwosci i czas na prace. Kiedy porzucila Pani nauke powinna Pani rozpoczac prace, a co za tym idzie usamodzielnic sie. Ten proces jest nieodwracalny. W chwili obecnej alimenty moga byc przyznane tylko na zasadzie niedostatku.
Formalnie ma Pani tytul wykonawczy i niby moze prowadzic egzekucje. W praktyce jesli ojciec zniesie z data wsteczna to odda Pani pobrane swiadczenie i pokryje koszty pracy komornika.

A alimemty wogole buly zasadzone wyrokiem?

karolla0905 napisał:
A alimemty wogole buly zasadzone wyrokiem?

tak musiał płacić, ale przestał kiedy rzuciłam szkołę, lecz teraz wróciłam do szkoły i chciałam się dowiedzieć czy alimenty można przywrócić, gdyż mój ojciec nigdzie nie zgłosił, że przerwałam naukę, bo mieszka w innym mieście.

Ojciec nigdzie nie musial zglaszac. Pozew o zniesienie obowiazku mozna zlozyc zawsze. Wazne czy i kiedy zaistanily przeslanki jego zniesienia.
Pytanie co ojciec wiedzial, czy na biezaco byl informowany o Pani zyciu. Byc moze brak pozwu byl spowodowany brakiem wiedzy.

robinsonik napisał:
Ojciec nigdzie nie musial zglaszac. Pozew o zniesienie obowiazku mozna zlozyc zawsze. Wazne czy i kiedy zaistanily przeslanki jego zniesienia.
Pytanie co ojciec wiedzial, czy na biezaco byl informowany o Pani zyciu. Byc moze brak pozwu byl spowodowany brakiem wiedzy.

Mój tata wiedział, że rzuciłam szkołę, ale nigdzie tego nie zgłosił, nie wiem dlaczego :) pozatym teraz wróciłam spowrotem do szkoły, dlatego pytam czy jest szansa na przywrócenie alimentów na mnie. To, że jestem pełnoletnia nie znaczy, że może znieść alimenty.

Ale juz raz sie usamodzielnilwas a to znaczy ze moze je zniesc. Prices usamodzielnienia jest nieodwracalny. Poza tym szkola zaoczna pozwala w dalszym ciagu na prace. To tylko weekendy.

karolla0905 napisał:
Ale juz raz sie usamodzielnilwas a to znaczy ze moze je zniesc. Prices usamodzielnienia jest nieodwracalny. Poza tym szkola zaoczna pozwala w dalszym ciagu na prace. To tylko weekendy.

w jaki sposób się usamodzielniłam? nie rozumiem tego. nie zarabiałam na siebie, kiedy rzuciłam szkołę.

Jesli nie zarabiala Pani na siebie to znaczy ze byla Pani utrzymanka. Nikogo to nie interesuje. Po zakonczeniu nauki nalezy podjac prace. Jesli nie zrobila Pani tego to nie ma znaczenia. Jest to sytuacja analogiczna gdy rodzic jest zmuszony placic alimenty - nikt nie pyta czy chce mu sie pracowac. Licza sie mozliwosci.
Pani mozliwosci sa duze. Szkola po ukonczeniu 18 r.z. w Polsce jest nieobowiazkowa. Pani nauka to tylko 4 dni w miesiacu co robi Pani w pozostale 26 dni? Ma Pani mozliwosc pracy 16 godzin dziennie co przy najnizszej krajowej daje obecnie prawie 3tys zl. Chce Pani powiedziec, ze taka kwota nie starcza Pani na utrzymanie?😂

Powrót