Alimenty od ojca

• Autor wątku Autor wątku Natalia.urbaniak@
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Natalia.urbaniak@

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam pytanie. Mój tata przez całe moje życie nie płacił alimentów, skończyłam 22 lata już się nie uczę. Czy jest jakaś szansa na wyegzekwowanie zaległych pieniędzy? Moja mama nie miała siły na walkę z nim a kiedy teraz założyłam swoją rodzinę to mu się przypomniałam (wypisuje że ma prawo zobaczyć wnuka itp) Nigdy nas nie dowiedział ani nie rozmawial. Przez 18 nawet się nie odezwał i nawet nie wiem jak wygląda

Miał zasądzone alimenty i ich nie płacił? Czy nigdy nie było żadnej sprawy sądowej w tym temacie?

Raz zapłacił całe 40 zł i to wszystko. Moja mama w pewnym momencie opuściła i nie wynosiła sprawy bo i tak by nic nie dostała. Założył sobie nową rodzinkę o nową kobieta też ścigała go o pieniądze. Wiem że miał mieszkanie dość spore ale nie wiadomo co się z nim stało. Jestem jego najstarsza córko i zastanawiam się czy wogole cokolwiek mi się należy. Martwię się że to on wniesie o alimenty na niego

Witam że sprawa dotyczącą naszej rodziny była u komornika ale zostało postępowanie umorzone bo nie miał z czego płacić. A my nie dostawalismy żadnych pieniędzy np z funduszu alimentacyjnego

Czy mama lub Pani oficjalnie wycofała wniosek egzekucyjny od komornika. Jeśli nie to alimenty nie ulegają przedawnieniu i komornik na wniosek może podjąć zawieszone czynności.
Jeśli natomiast wniosek był wycofany to może ubiegać się Pani u komornika o egzekucje tylko z 3 lat wstecz, oczywiście powinna Pani zgłosić komornikowi kiedy zakończyła Pani edukację (bo zapewne nie istnieje wyrok znoszący alimenty?).
Ojciec pozwać o alimenty i tak może. PAni będzie mogła się bronić, że byłyby one niezgodne z zasadami współżycia społecznego.

Ostatnie pismo jest z roku 2011 w którym ogólnie zawarte jest to że ojciec przyznaje się do nie płacenia alimentów i poddaję się kade 1 roku pozbawienia wolności w zawieszeniu. Ale skąd zasięgnąć informacji jak sprawy dalej się toczą. Nie mamy już innych dokumentów

W pierwszej kolejności udać się do komornika i ustalić jak wygląda sprawa egzekucji:czy została zawieszona czy wycofana przez wierzyciala lub przedstawiciela wierzyciela.

Powrót