Alimenty od rodzerństwa...

• Autor wątku Autor wątku naddy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

naddy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Ojciec nie płaci alimentów , zadłużenie sięga 13 tys. zł . egzekucja komornicza jest bezskuteczna . Na sprawie o wyjawienie majątku powiedział ,że wszystko co ma jest po zmarłym ojcu , a moim dziadku . Otóż prawda jest taka , że mieszkanie własnościowe dziadek przepisał na jego córkę , moją siostrę , która jest jeszcze niepełnoletnia. według Kodeksu , jeśli jedno z rodziców nie wywiazuje sie z obowiązku , to przechodzi on na jego rodziców , którzy w tym przypadku już nie żyją , a potem rodzeństwo . Czy w takim razie mogę starać sie o przerzucenie tego obowiązku na siostrę , która posiada to mieszkanie . ?Jeśli tak , to jakie są szanse , że to przejdzie i jak składać wniosek . Bo rozumiem , że jeśli to mieszkanie jest przepisane na córkę jego , a on jako że ona jest niepełnoletnia zarządza tym majątkiem, to komornik nie może nic w takim razie zrobić?

[cytat="naddy":ukkdd14l] Otóż prawda jest taka , że mieszkanie własnościowe dziadek przepisał na jego córkę , moją siostrę , która jest jeszcze niepełnoletnia. [/cytat:ukkdd14l]

I w związku z tą prawdą chce Pan niepełnoletnią siostrę "oskubać" zanim będzie mogła sama decydować co z majątkiem zrobić. A Pan nie jest w stanie zadbać o siebie? Co Pan napisze we wniosku? Nie widzę argumentów przemawiających na Pana korzyść!

Powrót