Alimenty odstąpienie od egzekucji

• Autor wątku Autor wątku jayefkey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jayefkey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
witam,

Do 18 roku życia otrzymywałem alimenty z funduszu alimentacyjnego (ojciec nie wywiązywał się). Od momentu kiedy przestałem otrzymywać alimenty upłynęło już wiele lat.

Obecnie komornik próbuje wyegzekwować od ojca zaległości. Otrzymałem właśnie pismo, rozmawiałem z komornikiem, mogę albo popierać nadal egzekucję (która będzie nieskuteczna, nie znam miejsca przebywania ojca i nie posiada on żadnego majątku) albo wystąpić o umorzenie.

Moje pytanie jest następujące, czy jeżeli wystąpię o umorzenie nie będzie to się wiązało dla mnie z żadnymi kosztami?

Nie Ty nie bedziesz ponosil zadnych kosztów.Ja na Twoim miejscu nic bym nie umarzała bo ojcu w życiu może sie jeszcze kiedys polepszyc-może dostanie jakis spadek itp.
Niech sobie leża te papiery nadal u komornika i nic nie umarzaj

Ja powiem tak ,jeżeli pobierałeś alimenty z funduszu ,to nawet jak nie wystąpisz o umorzenie,to gdy nawet komornik coś ściągnie to Ty i tak nic nie dostaniesz

stefanstefanstefan napisał:
Ja powiem tak ,jeżeli pobierałeś alimenty z funduszu ,to nawet jak nie wystąpisz o umorzenie,to gdy nawet komornik coś ściągnie to Ty i tak nic nie dostaniesz

A na jakiej podstawie tak sadzisz?Przeciez sa takze zalegle alimenty(o ile nie ma biezacych),poza FA.

Zgadza się, ale jeżeli pobierał alimenty z FA dług który odzyska komornik nie będzie dla niego tylko dla FA.Więc no chyba że chce zrobić ojcu na złość, żeby komornik go prześladował do końca życia

Dlaczego na złość? Przecież ojciec był zobowiązany do alimentacji a tego nie wykonywał, wykonywało ten obowiązek za niego Państwo, więc logicznym jest aby ten dług oddał.

Ok ja po prostu stwierdziłem fakt ,że on nie będzie miał z tego pieniędzy. Może była taka sytuacja ,że ojciec nie miał z czego płacić może założył nową rodzinę, dzieci itd. Wysokość zasądzanych alimentów jak w ue a zarobki ,jak w zssr

Powrót