Alimenty - opieka prawna nad siostrą

• Autor wątku Autor wątku Genewadtc14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Genewadtc14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć wszystkim. Od prawie 3 lat, jestem opiekunem prawnym i rodziną zastępczą dla 16- letniej siostry.. I sprawa ma się tak. Nasza mama nie żyje, ojciec jest w areszcie. Prawie 10 lat temu zasądzone zostały alimenty na siostrę w kwocie 300 zł, jednak ojciec ich nie płacił. Mama zatem dostawała te alimenty z funduszu alimentacyjnego. Teraz PCPR każe mi ścigać ojca za alimenty, ale z racji tego, że przebywa on obecnie w tym areszcie, kazali napisać mi pismo do komornika o egzekucję tych alimentów. I moje pytanie jest takie, jak takie pismo napisać i co w nim zawrzeć. Trochę nie widzę w tym sensu, bo wiem, że tych alimentów i tak nie dostanę, ale jak to Panie w PCPRze mówią, "takie są procedury". Z góry dziękuję za wszelkie porady :)

jak takie pismo napisać i co w nim zawrzeć.
Wniosek o wszczęcie egzekucji możesz otrzymać bezpośrednio w kancelarii komornika lub poszukać w sieci (widziałem wzory do pobrania na stronach sądów czy kancelarii komorniczych - użyj wyszukiwarki). Do wniosku o wszczęcie egzekucji musisz dołączyć wyrok zasądzający alimenty wraz z klauzulą wykonalności. Jak masz tylko wyrok, bez klauzuli, to szybko składasz wniosek o jej nadanie do sądu który zasądził alimenty.

Powrót