Alimenty, opłata egzekucyjna...

• Autor wątku Autor wątku lechulechulechu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lechulechulechu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam!

29.09.2005 zostało wszczęte przeciwko mnie postępowanie egzekucyjne. 04.10. 2005 zostało zawieszone na wniosek wierzyciela. Jest marzec 2011 i mam 2500 zl opłaty egzekucyjnej o czym się dowiedziałem dziś. Strasznie mnie zaskoczyło, że co miesiąc naliczano mi opłate egzekucyjna choć alimenty płaciłem nie przez komornika tylko bezpośrednio wierzycielowi. Jedynym pocieszeniem jest to, że 5% a nie 15%:)

Da się coś z tym zrobić czy tak już musi być?

Dziękuje i pozdrawiam.

A czy dostal Pan jakiekolwiek postanowienie komornika o umorzeniu postępowania egzekucyjnego i ustaleniu kosztów egzekucyjnych ? Bo jeśli sprawa jest zawieszona od ponad 5 lat to nie ma ku temu podstaw prawnych.

Ostatnia edycja:
Nie dostałem. Właściwie to postępowanie nie jest umorzone tylko zawieszone. Co mi pani w kancelarii powiedziała "możemy je odwieszać i zawieszać". 2500zl i co miesiąc rośnie zapomniałem tego dodać. Gdy zostanie umorzone powiedzmy za 10 lat pan komornik za robienie nic ładnie sobie policzy. Było to dla mnie zaskoczeniem, w życiu komornik u mnie nie był tym samym nic nie wyegzekwował.

Coś takiego znalazłem „ 8.05.2006 r. Trybunał Konstytucyjny orzekł, że uzależnienie opłaty egzekucyjnej od skuteczności egzekucji jest właściwe, a pobieranie opłaty, gdy egzekucja jest nieskuteczna, bo dłużnik dobrowolnie oddał dług, jest, według TK, sprzeczne z zasadniczą koncepcją ustawy o komornikach sądowych i z konstytucją. Po opublikowaniu wyroku w Dz.U. część artykułu mówiąca o tego typu opłatach przestanie obowiązywać.”

Za bardzo nie chce tego zostawić samemu sobie.

Aby nie było naliczania dalszych kosztów egzekucyjnych prosze poprosić wierzyciela o umorzenie sprawy. Orzeczenie Trybunału dotyczy innego stanu prawnego. Według aktualnie obowiązujących przepisów art. 49 ust.2 Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji komornik obciąży Pana opłatą stosunkową 5 % ale dopiero po umorzeniu sprawy na wniosek wierzyciela w trybie art.825 kpc. Dopóki taki wniosek wierzyciela nie wpłynie do komornika nie ma podstaw do pobrania tej opłaty.

Powstaje dylemat - zakończyć szybko sprawę i zapłacić 5 % czy wogóle nie kończyć sprawy nigdy i nie będzie wtedy 5 % opłaty ... Jeśłi nie ma żadnych zaległości może Pan również spróbować złożyć 6-cio miesięczny depozyt (alimenty za 6 miesięcy) do sądu i po wpłacie złożyć wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego w trybie 883 par.2 kpc. Jest szansa, że wtedy nie zapłaci Pan 5 % opłaty stosunkowej ponieważ umorzenie postępowania egzekucyjnego nastapi na Pana wniosek a nie w trybie art.825 kpc.

Ostatnia edycja:
Dziękuje bardzo za odpowiedz.
Pozdrawiam

W mojej ocenie umorzenie z art. 883 § 2 kpc może mieć zastosowanie jedynie kiedy jest prowadzona egzekucja z wynagrodzenia za pracę.
Wynika to wprost z umiejscowienia tego przepisu w kpc oraz faktu że w przepisie jest mowa o umorzeniu egzekucji a nie umorzeniu postępowania egzekucyjnego.

Powrót