Alimenty otrzymywane z Polski a benefity, zasiłki i zapomogi

• Autor wątku Autor wątku Piter_j
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piter_j

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam forumowiczów.

Bardzo proszę o informację, czy kobieta otrzymująca z Polski alimenty na dzieci a pobierająca jednocześnie różnego rodzaju świadczenia socjalne w UK gdzie mieszka ona i dzieci, ma obowiązek zgłościć to (sam fakt i wysokość otrzymywanych alimentów) jakiemuś urzędowi w Anglii?

Jeśli powinna to zrobić, to czy wpłynie to na wysokość otrzymywanych przez nią od państwa benefitów, zasiłków itp.?

Pozdrawiam

Alimenty nie maja nic wspolnego z otrzymywaniem benefitow.

Dzięki za odpowiedź, ale właśnie nie jestem tego taki pewien. W Polsce nie dostaniesz zasiłku z Funduszu Alimentacyjnego jeśli otrzymujesz alimenty. W UK przyznanie i wysokość niektórych benefitów zależne jest od kwoty, którą dysponuje rodzina, a ona się przecież zmienia jeśli uwzględni się otrzymywane z Polski alimenty.

Jeśli ktoś ma dokładniejsze informacje, bardzo o nie proszę.

W takim razie dlaczego powinno się zgłaszać fakt ich otrzymywania do Jobcentre Plus? Gdzieś trafiłem na taką informację. I szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem - starając się o zasiłki w UK trzeba przedstawić swoją sytuację materialną, a ona się przecież realnie zmienia, jeśli doliczy się otrzymywane pieniądze z Polski. Przecież to nie jest jakieś tam 50 funtów miesięcznie tylko większe kwoty, które mają przełożenie na standard życia.

Możesz mi to wyjaśnić boz1? Albo ktoś inny kto się orientuje? :)

Child Maintenance nie ma wplywu na inne swiadczenia, nie wiem co ty czytales. Wejdz sobie na strone Child Support Agency. Jestem tutaj dlugo mam przyznane swiadczenie alimentacyjne przez Sad w Polsce i nigdy nikt mnie nie pytal o wysokosc alimentow. Nawiasem mowic nie otrzymuje ich ani nie mam zamiaru prosic nikogo o pieniadze dla dziecka. Wiec logika wskazuje ze alimenty nie moga wchodzic do dochodu osoby wychowujacej dziecko bo ludzie sie uchylaja od ich placenia
Powodzenia

Jeszcze do 01/09/2009 alimenty ktore sciagala CSA byly wliczane do dochodu osoby pobierajacej zasilki socjalne z Jobcentre.I nic nie trzeba bylo zglaszac, bo Jobcentre mialo takie informacje.Zasilek byl obcinany o 50% wysokosci alimentow.
Po 01/09/2009 child support przestalo byc dochodem.Dotyczy to tez Housing benefitu, Council Tax Benefitu.W tej chwili alimenty nie maja zadnego znaczenia, i nie jest wazne w jaki sposob, przez kogo, skad sa wplacane na konto matki.
Jesli matka aplikuje np.o housing benefit i na wyciagu z konta widnieje przelew, bez adnotacji, ze sa to alimenty dla dziecka, to wystarczy, ze matka doniesie oswiadczenie ojca, umowe jaka podpisali, wyrok sadu- przetlumaczony z Polski.

Powrót