alimenty-pilna pomoc.

• Autor wątku Autor wątku paulinafrycz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulinafrycz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Oto moja sytuacja: Mam synka ze zwiazku pozamałżeńskiego. Z ojcem dziecka podpisałam umowę miedzy sobą ze co miesiac bedzie łożył 300zł na syna.Przez rok płacił a teraz za 2 lata zalega...w sumie 7200zł. Złożyłam sprawe o alimenty. Sprawa się odbyła ale bez ojca bo wyjechał do Holandi. Ze sądu poszło pismo do mojej miejscowości aby policja przeprowadziła wywiad z jegorodzicami gdzie jest. Oni niby nie wiedza. Dostałam pismo takiej treści ze sadu: sąd zarzadza:
1. ustanowic dla nieznanego z miejsca pobytu pozwanego(ojca) ostatnio zamieszkalego (adres jego rodzicow i nadal jest tam zameldowany) kuratora w osobie jego ojca(ojca pozwanego) celem reprezentowania i strzezenia jego praw w niniejszej sprawie.
2.o ustanowieniu kuratora oglosic przez wywieszenie ogloszen na okres 1 miesiaca w budynku tutejszego sadu i w lokalu urzedu miejsckiego (moja miejscowosc)
3. skutecznosc doreczenia pozwu do rak kuratora uzaleznic od uplywu 1 miesiaca od daty wywieszenia ogloszenia.

Moje pytanie:
- od kogo dostane te alimenty? Od ojca dziecka czy od dziadkow??
-czy odzyskam dlug 7200 zl??
ojciec jest w stanie placic poniewaz duzo pieniedzy wydaje na uzywki jakie mozna w holandi legalnie kupowac o czym swiadcza zdjecia zamieszczone na portalach spolecznosciowych,
dziadkow tez stac...poniewaz maja firme zarejestrowana w angli i sprzedaja rzeczy na stronach internetowych...Ostatnia suma rzeczy sprzedawanych to niecale pol miliona zl....na aukcjach ktore trwaly 2 tyg

a ja sie ciagle prosze o pieniadze na dziecko.

1. Dziadek jest tylko kuratorem ojca twojego dziecka. To od ojca dziecka będą należeć się alimenty.
2. Nie, bo wtedy nie były zasądzone alimenty chyba że wystąpiłaś o alimenty wstecz

ja piszac pozew w wartość sporu napisałam 7200zł, oraz napisalam ze teraz chce 500zł

zapomniałam dopisac wczesniej. Jak odnajdą ojca aby płacił alimenty skoro nikt nie wie gdzie jest...wiadomo tylko że w Holandi...albo moze juz go tam nie ma. Sama nie mam z nim ani moje dziecko kontaktu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót