Alimenty PILNE !

• Autor wątku Autor wątku waded27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waded27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Piszę w imieniu mojej bardzo dobrej przyjaciółki. Pytanie dotyczy alimentów a dokładniej czy ma jakieś szanse na alimenty po odebraniu całkowicie praw rodzicielskich ojcu. Ojciec nie mieszka w Polsce i nie zajmuje się w żadnym stopniu własnym dzieckiem, nie płaci na dziecko ani grosza mimo, że pracuje i ma pieniądze, nie utrzymuje kontaktu z dzieckiem ani matką. Sprawa w sądzie jest już założona. Bo z tego co się orientowała to może stracić alimenty. Proszę mi opisać tą kwestię bardziej szczegółowo. Dziękuję za każą odpowiedz.

Ostatnia edycja:
Witam,
Rodzice mają prawo i obowiązek wychowywania dziecka i troski o jego sprawy.
Zgodnie z art.95 §1 KRO Władza rodzicielska obejmuje w szczególności obowiązek i prawo rodziców do wykonywania pieczy nad osobą i majątkiem dziecka oraz do wychowania dziecka, przy czym władza ta, zgodnie z § 3 powinna być wykonywana tak, jak tego wymaga dobro dziecka i interes społeczny.
Na treść praw i obowiązków związanych z władzą rodzicielską składają się prawa i obowiązki związane z wychowywaniem dziecka, kierowaniem nim, jego reprezentacją przed organami i instytucjami oraz zarządu majątkiem.
Zgodnie jednak z art. 111 §1 KRO "Jeżeli władza rodzicielska nie może być wykonywana z powodu trwałej przeszkody albo jeżeli rodzice nadużywają władzy rodzicielskiej lub w sposób rażący zaniedbują swe obowiązki względem dziecka," sąd opiekuńczy pozbawi rodziców lub jednego z nich, władzy rodzicielskiej.
Jednakże, pozbawienie władzy rodzicielskiej wiąże się z utratą praw i obowiązków, związanych tyko i wyłącznie z wykonywaniem władzy rodzicielskiej (opisane powyżej, art. 95 KRO) i nie oznacza w żadnym wypadku zwolnienia od obowiązku alimentacji. Obowiązek alimentacji o którym mowa w art. 133 KRO to odrębna instytucja prawa rodzinnego i trwa niezależnie od pozbawienia władzy rodzicielskiej czy też np. ustanowienia zakazu kontaktowania się z dzieckiem. Zgodnie z tym art. rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, z wyjątkiem sytuacji:
1) gdy dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.
2) Dziecko jest pełnoletnie a obowiązek ten jest połączony z nadmiernym dla rodziców uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się.
W każdym innym przypadku obowiązek alimentacyjny trwa i jest wymagalny.
Jeśli ma Pan jakieś dodatkowe pytania to proszę śmiało pytać.

Dziękuję bardzo szybka i konkretna odpowiedz.

Witam
Mam taka sytuacje że matka mojego dziecka wyjechała z moim sy
Nem za granicę jest tam od 9 miesiecy bez prawnie poniewaz sad nie dal pozwolenia na ich wyjazd prawdopodobnie przebywaja w anglii od ich wyjazdu kontakt sie urwal nie mam pojecia co sie dzieje z moim synem . czy w takiej sytuacji gdzy matka z moim dzieckiem jest za granica bezprawnie nie wstawia sie na zadne sprawy sądowe to czy alimenty moge miec zawieszone nie mam nawet numeru konta zadnych danych zeby splacac je a komornik mi siadl na pensje .

Powrót